Karmel może stanowić zarówno pyszny składnik deseru, jak i zostać wykorzystany do jego efektownej dekoracji. Aby było to możliwe, powinien jednak posiadać odpowiednią konsystencję oraz smak.

Jego przygotowanie nie jest trudne, aczkolwiek może przysparzać kłopotów początkującym cukiernikom. Jak zrobić karmel i o czym warto pamiętać, żeby uzyskać pożądany efekt? Odpowiadamy w poniższym artykule.

Jak się robi karmel z cukru? Praktyczne wskazówki dla cukierników

Przede wszystkim należy wyjaśnić, że karmel można przygotować na 2 sposoby – suchy oraz mokry. Różnica polega na tym, że w drugim przypadku oprócz cukru na patelnię dodajemy również kilka łyżek wody w odpowiedniej proporcji. Dzięki niej masę będzie łatwiej kontrolować i trudniej przypalić. Dlatego z tej metody często korzystają osoby początkujące, które chcą nabrać wprawy w przygotowywaniu deserów.

Mówiąc o tym, jak zrobić karmel z cukru i wody, nie wolno nam pominąć faktu, że stawiając na ten sposób, cukier musi się rozpuścić, zanim dojdzie do wrzenia wody. W tym celu na początku należy stale mieszać masę z pomocą łopatki wykonanej z materiału odpornego na wysokie temperatury – aż do zagotowania.

Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić karmel na sucho, a więc bez wykorzystania wody, musisz pamiętać o uważnym kontrolowaniu temperatury oraz stałej obserwacji barwy masy. Pojawienie się ciemnobrązowego koloru to znak, że karmel zaczyna się przypalać i może nie nadawać się już do użytku – będzie miał również gorzki smak.

Przygotowując karmel na sucho, należy ponadto pamiętać, że cukru nie powinno się mieszać, ponieważ grozi to powstaniem grudek. Ewentualnym rozwiązaniem, stosowanym gdy cukier nie rozpuszcza się równomiernie, jest delikatne poruszenie patelnią. Tego rodzaju praktyczne wskazówki przekazujemy uczestnikom naszych kursów cukierniczych dla początkujących – koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą!

Jak zrobić karmel do ciasta? O tym nie możesz zapomnieć!

Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić karmel do ciasta bądź innego deseru tak, aby się nie przypalił, pamiętaj o przygotowaniu odpowiednich akcesoriów. Podstawą jest patelnia lub garnek o grubym dnie, dzięki któremu ciepło rozchodzi się stopniowo. Pamiętaj również o ustawieniu palnika czy płyty na najniższą moc.

Gotowy karmel warto wykorzystać do stworzenia polewy, sosu, kremu czy nadzienia. Z drugiej strony może również zostać wykorzystany do zagęszczenia deseru.

Jak zrobić karmel do dekoracji?

Ta słodka masa o bursztynowym kolorze może stanowić efektowny element aranżacji deseru. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić karmel do dekoracji, nie musisz się przejmować modyfikacją przepisu – jest on uniwersalny.

Najprostszym sposobem, aby przygotować ciekawe dekoracje, jest wylanie karmelu na matę silikonową o gładkiej powierzchni – po zastygnięciu można go pokruszyć na fragmenty o różnych kształtach. Ciekawą opcją jest również skorzystanie z mat silikonowych do tworzenia ażurowych ozdób. Pamiętaj jednak, aby przygotowując i wykorzystując karmel, zawsze obchodzić się z nim bardzo ostrożnie – gorąca masa może łatwo spowodować bolesne oparzenia.