Tylki cukiernicze – jak używać i jakie wybrać?
Tylki cukiernicze są jednym z podstawowych narzędzi używanych zarówno przez profesjonalnych cukierników, jak i miłośników przyrządzania domowych deserów. Dzięki zastosowaniu tylki będącej specjalną końcówką do wyciskania ozdób oraz nadzienia, można uzyskać pożądane, niesamowite, a także oryginalne efekty budzące zachwyt wśród wielu osób. Tylki cukiernicze – jakie wzory oraz jak ich używać? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na zadane pytania, zapraszamy Cię do zapoznania się z dalszą częścią artykułu.
Tylki cukiernicze – jak używać?
Aby użyć tylkę potrzebny jest worek. W ofercie sklepów znaleźć można różne rodzaje worków cukierniczych. Większość z nich jest jednorazowa i można kupić je w rolce od 10 do 100 sztuk. Dostępne są również worki materiałowe i silikonowe wielorazowego użytku. Niezależnie na jaki worek się zdecydujesz, będzie pasować do każdej z końcówek dekoratorskich. Dekorowanie z użyciem tylki wymaga jej zainstalowania w worku. Tylkę wkładamy do worka, a następnie odcinamy końcówkę worka tak by część dekoracyjna tylki wystawała z niego. Worek powinien znaleźć się mniej więcej w połowie jej wysokości. Otwór nie może być za duży, aby końcówka nie wyślizgnęła się podczas pracy. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie specjalnego adaptera do tylek. W zależności od wielkości tylki dobieramy pasujący adapter. Praca z adapterem umożliwia nam wymianę tylek bez konieczności zmiany worka.
Tylki cukiernicze – jakie kupić?
Decydując się na zakup końcówek dekoracyjnych, do wyboru znajdziemy ich różne rodzaje. Wielkość tylki dobieramy do rodzaju dekoracji, jaką chcemy zrobić. Inna wielkość będzie do pracy z lukrem królewskim, jeszcze inna do dekoracji kremem maślanym, a jeszcze inna musem śmietanowym. Tylki okrągłe świetnie sprawdzą się do tworzenia łodyg, pnączy, koralików czy koronek, a tylki otwarta gwiazda nadadzą się do robienia muszli, lin oraz zygzaków. Tylkę zamknięta gwiazda możemy wykorzystać do wykonywania głęboko żłobionych muszli oraz fleur de lis, a ich końcówki przypominające kwiaty wspaniale sprawdzą się do odwzorowania płatków realnych gatunków kwiatów. Istnieje wiele rodzajów tylek, jednak wybór konkretnych uzależniony jest od naszych potrzeb. Innym rodzajem tylek są tzw. tylki rosyjskie, są one z reguły dużo większe i na swojej powierzchni dekoracyjnej mają otwory ułożone w różnego rodzaju wzory, które dają gotowe efekty w postaci np. kwiatków, liści a nawet gwiazdek, czy choinek.
Dlatego kupując konkretne tylki warto wziąć pod uwagę rodzaj deserów i dekoracji, jakie chcemy przy ich użyciu wykonywać, co umożliwi podjęcie najlepszej decyzji zakupowej.
Gdzie można kupić tylki cukiernicze?
Tylki cukiernicze dostępne są w dobrej jakości sklepach z artykułami cukierniczymi. W sklepie Cukieteria znajduje się szeroki wybór produktów, wśród których z pewnością można wybrać wzory dopasowane do aktualnych potrzeb. Wszystkie dostępne w asortymencie sklepu produkty wyróżniają się precyzyjnym wykonaniem oraz starannym wykończeniem, co umożliwia stworzenie niesamowitych dekoracji.
Przeczytaj także:
- Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
- Jak otworzyć cukiernię – dofinansowania, biznesplan, wskazówki
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?
- Krem śmietankowy – jak go przygotować?