Klasyczne wypieki biszkoptowe z dużą ilością masy śmietanowej, czy maślanego kremu to uczta dla podniebienia. Tworzenie tego typu wypieków wymaga nie tylko dużej wiedzy cukierniczej, ale także cierpliwości i sporych nakładów czasowych. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych tortów są torty lodowe. Jest to doskonałe rozwiązanie zwłaszcza letnią porą. Przygotowanie tortu lodowego nie jest tak trudnym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Wielu miłośników cukiernictwa często zastanawia się jednak, jaki spód do tortu lodowego wybrać. Istnieje kilka możliwości, które doskonale sprawdzą w przypadku słodkości serwowanych na zimno. Co warto wiedzieć przed przystąpieniem do robienia tortu lodowego? W jakie składniki należy się zaopatrzyć?
Spód do tortu lodowego – jaki wybrać?
Lodowy tort kojarzy nam się z rozpływającą się w ustach konsystencją. Połączenie lodowej masy z kwaśną nutą owocową oraz słodką polewą lub posypką czekoladową jest w stanie zapewnić niezapomniane doznania smakowe. Aby nadać deserowi wielowymiarowości w smaku, należy zadbać także o dobór odpowiedniego spodu. Jedną ze standardowych wersji, którą często wykorzystuje się przy tworzeniu lodowych deserów, jest biszkopt. Jeśli jednak szukamy nieco bardziej urozmaiconej wersji lodowego deseru, dobrym pomysłem może okazać się chrupiący spód. Można go wykonać np. z chrupiących prażynek, pasty orzechowej i czekolady. Krucha konsystencja doskonale połączy się z kremową masą lodową.
Jak wykonać tort lodowy?
Umiejętność wykonania tortu lodowego polega przede wszystkim na doborze pasujących smaków – zarówno lodów jaki warstw pomiędzy. Decydując się na przygotowanie takiego tortu podobnie jak w klasycznych przepisach, najlepiej wcześniej określić jego smak – czy tort będzie owocowy, orzechowy lub też czekoladowy. Nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, by warstwę czekoladową połączyć z sorbetem malinowym lub z marakui. Torty mogą być składane w klasycznych rantach cukierniczych lub przygotowywane w specjalnych formach silikonowych, które będą wypełnieniem w środku lub elementem dekoracyjnym części tortu.
Jaki spód do tortu lodowego wybrać?
Na rynku dostępne jest wiele książek, z których można uzyskać szereg merytorycznych wskazówek na temat lodowych deserów. Nie ulega wątpliwości, że najwięcej umiejętności zdobywamy jednak podczas wykonywania zadań praktycznych. Dla miłośników cukiernictwa tworzone są specjalne szkolenia, podczas których kursanci otrzymują własne stanowisko pracy. Wyposażone jest ono w potrzebny sprzęt i artykuły spożywcze, z których można wyczarować wiele smacznych wypieków i lodowych deserów.
Tort lodowy – jaki spód wybrać?
W przestrzeni internetowej nie ma zbyt wielu przepisów na torty lodowe. Jest to ten typ deseru, o którym często zapominamy ze względu na wysoką dostępność rolad lodowych, czy rozmaitych smaków lodów w dużych opakowaniach. Przygotowanie tortu lodowego może jednak przynieść mnóstwo satysfakcji i zachwycić podniebienia gości. Aby poznać tajniki przygotowania tego typu słodkości, warto rozważyć uczestnictwo w szkoleniach cukierniczych. Jest to doskonały sposób na poznanie nowych technik, a także sposobów przygotowania i dekorowania szeregu mrożonych deserów. Decydując się na uczestnictwo w tego typu kursach, warto zweryfikować, czy są one prowadzone przez wyspecjalizowanych szefów cukiernictwa. Szkolenia cukiernicze to idealne rozwiązanie dla osób, które prowadzą własną działalność cukierniczą, lub należą do grona miłośników cukiernictwa. Więcej informacji o szkoleniu w zakresie przygotowywania lodowych tortów znajduje się tutaj: https://www.wapas.pl/szkolenie-cukiernicze/
- Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
- Jak otworzyć cukiernię – dofinansowania, biznesplan, wskazówki
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?