Wielki Włoski Piekarski Kurs z Ivo Corcini
Zapraszamy na wyjątkowe trzydniowe szkolenie poświęcone włoskiej sztuce wypieków, podczas którego zgłębimy tajniki przygotowywania zarówno słodkich, jak i wytrawnych specjałów.
Czego się nauczysz?
- Przygotowywania tradycyjnego włoskiego pieczywa i ciasteczek.
- Wykorzystywania zakwasu Lievito Madre – nie tylko do słynnych Panettone i Pandoro, ale również do wytrawnych wypieków.
- Poprawność dodawania produktów do ciasta podczas wyrabiania siatki białkowej, warunki garowania, tryby pieczenia, poprawne przechowywanie oraz realizacja gotowych wyrobów.
- Pracy z suchym zakwasem oraz dowiesz się, czym jest Biga i jak poprawnie pracować z drożdżami.
- Analizy białek w mące – omówimy ich wartość, specyfikacje oraz wpływ na końcowy wypiek.
- Testowania najlepszych włoskich mąk i produktów, które nadadzą Twoim wypiekom autentyczny charakter.
Na koniec szkolenia każdy uczestnik dostanie zakwas Livitto Madre do rozkarmienia oraz dużo świeżego, włoskiego pieczywa.
Język prowadzenia: Włoski, Polski
To szkolenie to doskonała okazja, aby poznać tajemnice włoskich piekarzy, poszerzyć swoje umiejętności i wzbogacić repertuar o oryginalne receptury.
Dla kogo?
Dla amatorów, profesjonalistów, pasjonatów piekarstwa i wszystkich, którzy pragną zgłębić tajniki włoskiej kuchni.
Szczegóły szkolenia
Szkolenie odbywa się w dużej, przestronnej, przestrzeni, na drugim piętrze budynku Sempre gdzie znajdziesz duży parking. Zapraszamy na godzinę 1000, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje (wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą). Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.
Na szkoleniu wykonamy:
Wypieki słodkie oraz wytrawne:
- Panettone z sycylijską pomarańczą i kalabryjskimi rodzynkami.
- Panettone z belgijską czekoladą
- Pandoro z madagaskarską wanilią
- Cornetto – włoski croissant
- Cornetto ala Tiramisu
- Cornetto Pesto Cherry Mozzarella
- Pan Swiss Pomarańcza czekolada
- Pan Swiss Prosciutto Szparagi Parmezan
- Schiacciata Fiorentina
- Maritozzo
Włoskie pieczywo:
- Ciabatta
- Focaccia z oliwkami, bazylią i pomidorami
- Grissini
- Pane di Segale
Włoskie ciasteczka:
- Pan Forte
- Cantucci
- Biscotti Frolla
Podczas szkolenia zapewniamy:
- Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały niezbędne to pracy
- Surowce
- Napoje, kawa, lunch
- Dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia oraz w prezencie fartuch z logo Akademii
- Atrakcyjne rabaty na wybrane produkty, które będą wykorzystane podczas szkolenia (warsztatach) w sklepie Sempre
- Fotorelacja z przebiegu szkolenia oraz zdjęcia pamiątkowe z prowadzącym szkolenie.
Prowadzący szkelenie:
Ivo Corcini – Wybitny specjalista w dziedzinie piekarstwa i cukiernictwa, członek prestiżowych organizacji, takich jak Richemont Club Italia czy Ambassadeur du Pain. Dzięki swojemu doświadczeniu, zdobytemu na międzynarodowych mistrzostwach oraz współpracy z największymi markami branżowymi, Ivo Corsini poprowadzi uczestników przez tajniki pracy z mąkami Symfonie.
Jest także konsultantem Mondial Forni i Molino Agugiaro & Figna w zakresie badań i rozwoju. Współpracuje z kilkoma specjalistycznymi czasopismami, hotelami i szkołami gotowania.
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:
Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl