Home Szkolenia Cukiernicze Wielki Włoski Piekarski Kurs z Ivo Corcini
Wielki Piekarski Kurs z Ivo Corcini

Wielki Włoski Piekarski Kurs z Ivo Corcini

Zapraszamy na wyjątkowe trzydniowe szkolenie poświęcone włoskiej sztuce wypieków, podczas którego zgłębimy tajniki przygotowywania zarówno słodkich, jak i wytrawnych specjałów.

Czego się nauczysz?

  • Przygotowywania tradycyjnego włoskiego pieczywa i ciasteczek.
  • Wykorzystywania zakwasu Lievito Madre – nie tylko do słynnych Panettone i Pandoro, ale również do wytrawnych wypieków.
  • Poprawność dodawania produktów do ciasta podczas wyrabiania siatki białkowej, warunki garowania, tryby pieczenia, poprawne przechowywanie oraz realizacja gotowych wyrobów.
  • Pracy z suchym zakwasem oraz dowiesz się, czym jest Biga i jak poprawnie pracować z drożdżami.
  • Analizy białek w mące – omówimy ich wartość, specyfikacje oraz wpływ na końcowy wypiek.
  • Testowania najlepszych włoskich mąk i produktów, które nadadzą Twoim wypiekom autentyczny charakter.

Na koniec szkolenia każdy uczestnik dostanie zakwas Livitto Madre do rozkarmienia oraz dużo świeżego, włoskiego pieczywa.

Język prowadzenia: Włoski, Polski

To szkolenie to doskonała okazja, aby poznać tajemnice włoskich piekarzy, poszerzyć swoje umiejętności i wzbogacić repertuar o oryginalne receptury.

Dla kogo?
Dla amatorów, profesjonalistów, pasjonatów piekarstwa i wszystkich, którzy pragną zgłębić tajniki włoskiej kuchni.

Szczegóły szkolenia

Szkolenie odbywa się w dużej, przestronnej, przestrzeni, na drugim piętrze budynku Sempre gdzie znajdziesz duży parking. Zapraszamy na godzinę 1000, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje (wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą). Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.

Na szkoleniu wykonamy:

Wypieki słodkie oraz wytrawne:

  • Panettone z sycylijską pomarańczą i kalabryjskimi rodzynkami.
  • Panettone z belgijską czekoladą
  • Pandoro z madagaskarską wanilią 
  • Cornetto – włoski croissant
  • Cornetto ala Tiramisu 
  • Cornetto Pesto Cherry Mozzarella 
  • Pan Swiss  Pomarańcza czekolada
  • Pan Swiss Prosciutto Szparagi Parmezan 
  • Schiacciata Fiorentina
  • Maritozzo 

Włoskie pieczywo:

  • Ciabatta
  • Focaccia z oliwkami, bazylią i pomidorami
  • Grissini  
  • Pane di Segale 

Włoskie ciasteczka:

  • Pan Forte
  • Cantucci  
  • Biscotti Frolla

Podczas szkolenia zapewniamy:

  • Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały niezbędne to pracy
  • Surowce
  • Napoje, kawa, lunch
  • Dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia oraz w prezencie fartuch z logo Akademii
  • Atrakcyjne rabaty na wybrane produkty, które będą wykorzystane podczas szkolenia (warsztatach) w sklepie Sempre
  • Fotorelacja z przebiegu szkolenia oraz zdjęcia pamiątkowe z prowadzącym szkolenie.

Prowadzący szkelenie:

Ivo Corcini

Ivo Corcini – Wybitny specjalista w dziedzinie piekarstwa i cukiernictwa, członek prestiżowych organizacji, takich jak Richemont Club Italia czy Ambassadeur du Pain. Dzięki swojemu doświadczeniu, zdobytemu na międzynarodowych mistrzostwach oraz współpracy z największymi markami branżowymi, Ivo Corsini poprowadzi uczestników przez tajniki pracy z mąkami Symfonie.

Jest także konsultantem Mondial Forni i Molino Agugiaro & Figna w zakresie badań i rozwoju. Współpracuje z kilkoma specjalistycznymi czasopismami, hotelami i szkołami gotowania.

Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:

Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl

Data

05 maj 2025 - 07 maj 2025

Czas

10:00 - 18:00

Koszt

3600 zł (brutto)

Lokalizacja

Sempre Group Sp. Z o.o.
Pruszków, Wiejska 13A
Kategoria