Wielki Czekoladowy Kurs z Igorem Zaritskim
Zapraszamy w świat czekolady. To szkolenie cukiernicze to aż 4 dni teorii i intensywnej praktyki. Oprócz podstawowych umiejętności, jakie każdy czekoladnik musi posiadać pracując z czekoladą.
Na szkoleniu
Poznasz techniki wylewania form do pralin, dekorowania, pracy z barwnikami na bazie masła kakaowego, komponowania ganache, prawidłowego wypełniania korpusów i zamykania form. Mocne podstawy po przyswojeniu których, będziecie mogli pracować z czekoladą i tworzyć własne kompozycje wizualne i smakowe. W trakcie tego warsztatu, każdy uczestnik stworzy, pod czujnym okiem Igora Zaritskiego własną, czekoladową rzeźbę.
Zapewniamy
To jedno z najbardziej bogatych w wiedzę szkoleń dostępnych w Warsaw Academy of Pastry Arts, aby nikomu nie zabrakło energii, zadbamy o świetną atmosferę, dobrą kawę oraz lunch. Wieloskładnikowe receptury, łączące mnogość smaków i tekstur w jednym przepisie przygotujesz w oparciu o najlepsze składniki oraz nowoczesny sprzęt czołowych firm z branży cukierniczej.
Szczegóły szkolenia
Szkolenie odbywa się w dużej, przestronnej, przestrzeni, na drugim piętrze budynku Sempre gdzie znajdziesz duży parking. Zapraszamy na godzinę 900, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje (wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą). Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.
Pogram obejmuje:
Każdy uczestnik przygotuję swoją własną rzeźbę
Trufla:
- Klasyczna
- Rum Schron
- Walencia ( wiśnia Amarena w pomarańczowym marcepanie)
- A la Rafaello
- Karmel
- Mango-Marakuja
- Sycylijska Pistacja
Praliny Cięte:
- Pistacja-Truskawka
- Mango-Marakuja-Wanilia
- Ptasie Mleczko
- Gruszka Williams- Papuasia
- Kokos-Pabana
- Malina-Orzech Laskowy
Praliny Formowane:
- Truskawka-Balzamik
- Yuzu-Wasabi-Sake
- Kappuccino-Orzech Laskowy
- Mango-Marakuja-Karmel
- Czerwony rum-Orzech Nerkowiec
- Limonka-Czarny Pieprz
- Pomarańcza- Czekolada Botanica
- Porzeczka-Słonecznik (WCM)
- Co to jest czekolada
- 5 sposobów temperowania (rekrystalizacji) czekolady
- Balans oraz emulgacja ganache
- Ganache krótko-średnio-długoterminowe
- Praca z barwnikami
- Praca z aerografem – pistoletem do malowania, techniki i sposoby
- Dekoracja form polikarbonowych oraz pralin ciętych
- Podstawowe metody tworzenia rzeźby
- Kwiat czekoladowy
- Metody przechowywania
Tabliczki czekoladowe z owocami ta orzechami
Podczas szkolenia zapewniamy:
- Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały niezbędne do pracy
- Surowce
- Napoje, kawa, lunch
- Dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia oraz w prezencie fartuch z logo Akademii
- Atrakcyjne rabaty na wybrane produkty, które będą wykorzystane podczas szkolenia (warsztatach) w sklepie Sempre
Na szkoleniu będziemy pracować z autorską czekoladą „Bio Botanica 75,3%”. Stworzona przez Igora Zaritskiego razem z Cacao Barry w 2022 roku dla konkursu World Chocolate Masters.
Bio Botanika by Igor Zaritskyi to ekologiczna, ciemna czekolada. Energia słońca z Madagaskaru z delikatną goryczką i świeżą kwasowością egzotycznych i ekologicznych roślin.
Prowadzący szkolenie:
Superfinalista World Chocolate Masters 2022 oraz szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie oferuje wiedzę zarówno początkującym jak i zaawansowanym cukiernikom. Odważnie okrywa cały czas nowe smaki i nie boi się podpisywać pod nimi swoim nazwiskiem, razem z Cacao Barry stworzył swoją autorską czekoladę „Bio Botanica 75.3%”
Na szkoleniach wspiera swoją wiedzę techniczną, ogromnym doświadczeniem i nieprzeciętnym zmysłem artystycznym.
- W 2010 roku stanął na podium w prestiżowym konkursie Mondial des Arts Sucres, w Paryżu, na którym zrobił 3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
- W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku”
- W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna inspiracja, torty, praliny”
- W 2021 staje się finalistą World Chocolate Masters 2022 jako reprezentant Polski
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:
Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl
Wypełnij formularz aby zerezerwować odpowiadający Ci termin: