Piekarskie ABC – Szkolenie z Moniką Dąbrowską
Skondensowana wiedza o zakwasach i chlebach w jeden dzień, dla każdego. Pasja do chleba może stać się fundamentem Twojego sukcesu!
Na szkoleniu
Serdecznie zapraszam do udziału w wyjątkowym, jednodniowym szkoleniu piekarskim, które poprowadzi Pomysłodawczyni i właścicielka rzemieślniczej piekarni Chleb i Monka – Monika Dąbrowska. Nauczysz się różnych technik pieczenia, poznasz składniki niezbędne do wyrabiania ciasta, a także dowiedziesz się, jak wpływać na smak i teksturę chleba. Program obejmie również tematykę fermentacji, różnorodnych rodzajów mąk, a także sztuki dekorowania bochenków chleba.
Podczas szkolenia skoncentrujemy się na kluczowych aspektach procesu wypieku, takich jak:
- Nastawienie, prowadzenie oraz troubleshooting zakwasu pszennego/żytniego oraz zaczynów jednodniowych – dowiesz się, jak prawidłowo dbać o zakwas, jak rozpoznać jego potrzeby oraz jak skutecznie rozwiązywać ewentualne problemy.
- Omówienie pojecia hydracji oraz procentów piekarskich – wyjaśnimy, czym są te pojęcia i jak wpływają na konsystencję ciasta oraz jakość chleba.
- Różne sposoby nawodnienia ciasta chlebowego – w zależności od efektów, które chcesz osiągnąć.
- Podstawowe techniki wyrabiania formowania pieczywa zaczynionego i na zakwasie – nauczysz się, jak prawidłowo pracować z zaczynem oraz zakwasem, aby uzyskać idealną strukturę ciasta.
Szkolenie ma charakter praktyczny, co oznacza, że będziesz mieć możliwość zdobycia doświadczenia pod okiem profesjonalistki w komfortowej atmosferze oraz aktywnie uczestniczyć w procesie przygotowywania oraz pieczenia.
Program szkolenia:
- Pszenno-żytni chleb na zakwasie z owsianką i olejem lnianym
- Chleb żytni foremkowy z pradawnego żyta na zakwasie żytnim
- Bagietka z orzechami włoskimi
- Klasyczna francuska bagietka
- Fougasse z oliwkami
- Focaccia
Zadbamy o świetną atmosferę, dobrą kawę oraz lunch, tak aby nikomu nie zabrakło energii. Wieloskładnikowe receptury, łączące mnogość smaków i tekstur w jednym przepisie przygotujesz w oparciu o najlepsze składniki oraz nowoczesny sprzęt czołowych firm z branży cukierniczej.
Szczegóły szkolenia
Szkolenie odbywa się w dużej, przestronnej, przestrzeni, na drugim piętrze budynku Sempre gdzie znajdziesz duży parking. Zapraszamy na godzinę 900, szkolenie zakończy się około godziny 1800, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje (wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą). Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.
Podczas szkolenia zapewniamy:
- Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały niezbędne to pracy
- Surowce
- Napoje, kawa, lunch
- Dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia oraz w prezencie fartuch z logo Akademii
- Atrakcyjne rabaty na wybrane produkty, które będą wykorzystane podczas szkolenia (warsztatach) w sklepie Sempre
- Fotorelacja z przebiegu szkolenia oraz zdjęcia pamiątkowe z prowadzącym szkolenie.
Prowadzący szkelenie:
Monika Dąbrowska – Zwyciężczyni Hell’s Kitchen, który otworzył jej drzwi na świat gastronomii, a dalej na świat piekarnictwa i cukiernictwa. Doświadczenie kulinarne zdobywała m.in. w Atelier Amaro, później w jednej ze skandynawskich trzygwiazdkowych restauracji – Maaemo.
Wiedze piekarniczą doskonaliła samodzielnie, totalnie z pasji. Jest właścicielką pracowni rzemieślniczej MONKA na Warszawskim Ursynowie. Powstają w niej niezapomniane, autorskie, pachnące wypieki.
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:
Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl
Wypełnij formularz aby zerezerwować odpowiadający Ci termin: