Torty to kluczowe elementy wielu wyjątkowych wydarzeń. Ciężko wyobrazić sobie urodziny czy wesele bez tego słodkiego akcentu. Wypieki te tworzone są w taki sposób, aby zachwycały zarówno smakiem, jak i wyglądem. Obecnie coraz częściej klasyczne torty z kremem czekoladowym czy śmietankowym są zastępowane przez bardziej nowoczesne wypieki. Aby poznać najmodniejsze smaki tortów, które nieustannie zdobywają na popularności, zapraszamy do dalszej części niniejszego artykułu.

Jakie są nowoczesne smaki tortów?

W ostatnim czasie na wydarzeniach pojawiają się nowoczesne smaki tortów, które zaskakują nietypowymi połączeniami. Obecnie wypieki te bazują nie tylko na bitej śmietanie czy kremie maślanym i popularnych owocach, lecz często zawierają nietypowe składniki, takie jak np. matcha, karmel i sól morska, prażone migdały czy cynamon.

Mówiąc o nowoczesnych smakach tortów, nie można nie wspomnieć o wypiekach pistacjowych. Ciasto przełożone kremem z tych orzechów i przyozdobione świeżymi malinami to prawdziwy hit. Takie torty stanowią idealny wybór na urodziny, wesela i wiele innych uroczystości. Oczywiście, jeśli wspomnieliśmy o pistacjach, musimy także przedstawić kolejny trend – torty inspirowane dubajską czekoladą, która obecnie podbija świat. Do takiego wypieku dodaje się nie tylko krem czy pastę orzechową, ale również ciasto kataifi, czyli filo pocięte na nitki. Takie połączenie zachwyca nie tylko teksturą, ale również smakiem. Chrupkość ciasta doskonale współgra z aksamitnością kremu.

Nowoczesne smaki tortów – połączenia dla osób ceniących nietypowe rozwiązania

W ostatnim czasie w cukiernictwie królują torty o smaku pistacji, dubajskiej czekolady, mango, kokosa oraz solonego karmelu. Wiele osób wybiera również wypieki z chałwą i te inspirowane popularnymi słodyczami. Ponadto coraz częściej na wydarzeniach pojawiają się torty o niezwykle oryginalnych smakach, np. czekoladowo-różane, borówkowe, limonkowe, lawendowo-cytrynowe czy te z dodatkiem chilli. Dla osób poszukujących unikatowych rozwiązań polecane są też torty cytrynowo-bazyliowe, gruszkowo-imbirowe, kawowo-kardamonowe i grejpfrutowo-pomarańczowe. Aby zaskoczyć swoich gości, można również postawić na wypiek z dodatkiem matchy, tymianku, wina lub whisky. Jednak należy pamiętać, że do stworzenia tak oryginalnego przysmaku potrzebna jest spora wiedza, którą można zdobyć na szkoleniu. Tort weselny , w tym torty musowe o tak unikatowym smaku z pewnością zrobią furorę!

Smaki tortów – co warto łączyć?

Warto pamiętać, że nie wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrają. Z tego względu przed rozpoczęciem tworzenia wypieków, warto udać się na szkolenie z tworzenia tortów oraz tortów musowych od podstaw. Kluczowe jest zdobycie wiedzy, jakie kremy i ciasta ze sobą łączyć, aby uzyskać harmonię. Warto pamiętać, że przykładowo czekolada mleczna wspaniale komponuje się z malinami, kokosem, miętą, pistacjami, mango, kawą, karmelem i cytryną. Natomiast czekolada gorzka idealnie współgra z bananem, gruszką, pomarańczą, śliwką, cynamonem i whisky. Biała czekolada komponuje się z rozmaitymi składnikami, jednak nie warto łączyć jej z arbuzem, miętą oraz kwiatem czarnego bzu i lipy.