Rodzaje szkoleń cukierniczych
Zawód cukiernika bez żadnej wątpliwości można nazwać słodkim zajęciem! Coraz więcej osób decyduje się na obranie takiej ścieżki zawodowej. Szkolenia cukiernicze są nieocenioną pomocą dla każdego, kto swoją przyszłość wiąże ze słodkimi wyrobami. Jeżeli masz w planach zostanie cukiernikiem – warto, byś zdawał sobie sprawę, że istnieje naprawdę wiele szkoleń, które mogą okazać się w tym pomocne.
Rodzaje szkoleń cukierniczych w Warsaw Academy of Pastry Arts
Warsaw Academy of Pastry Arts jest miejscem, które stworzyliśmy z miłości do cukiernictwa oraz chęci dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem. Nasza placówka to 300 metrów kwadratowych powierzchni, przystosowanej do organizacji szkoleń i prezentacji nawet dla kilkudziesięciu osób jednocześnie. Podczas szkoleń w grupach liczących maksymalnie 12 osób zapewniamy samodzielne stanowisko pracy dla każdego uczestnika. Szef Akademii Igor Zaritskiy jest laureatem wielu międzynarodowych konkursów cukierniczych. Trenerzy Warsaw Academy posiadają wieloletnie doświadczenie praktyczne zdobyte podczas pracy w najbardziej renomowanych miejscach w Polsce.
Jeżeli chcesz rozwijać swoje umiejętności i czujesz braki w wiedzy z zakresu pieczenia ciast i tworzenia deserów z czekolady, nic straconego. Istnieją kursy z zakresu podstaw cukiernictwa, które przybliżą Ci, w jaki sposób dobrze zorganizować się w pracowni, a także jakie metody oraz narzędzia będą Ci potrzebne w codziennej pracy ze słodkościami. Nasze szkolenia przygotowane są w taki sposób, aby zarówno osoby zaczynające dopiero swoją przygodę z cukiernictwem, jak również doświadczeni, pracujący już w zawodzie kursanci, mogli zdobyć jak najwięcej wiedzy, podnieść swoje kompetencje i trenować praktyczne umiejętności.
Szkolenia cukiernicze dostępne w ofercie Akademii obejmują tematykę klasycznych wypieków światowego cukiernictwa, chociażby wykonywanie makaroników francuskich, panettone, eklerów, jak również dobrze znanej bezy w całkowicie nowej i współczesnej odsłonie.
Dla osób poszukujących nowych wyzwań w tworzeniu słodkich deserów i wyrobów szkoła cukiernicza proponuje kursy z przygotowywania nowoczesnych tortów i monoporcji, produkcji draży czekoladowych i ciast bankietowych łączących klasykę ze współczesnymi trendami.
Dla osób pracujących w gastronomii przygotowaliśmy kursy z zakresu cukiernictwa restauracyjnego. Desery na talerzu stają się dopełnieniem głównego posiłku i to one często wpływają na ostateczne wrażenie i ocenę miejsca, w którym gościmy. Sztuka kompozycji i podawania deserów w restauracji wymaga często dodatkowej wiedzy z zakresu technologii i zastosowania dodatków spożywczych. Szkolenie dotyczące cukiernictwa restauracyjnego buduje świadomość, jak przygotować atrakcyjny wizualnie deser, pełen połączeń smaków i tekstur, którego nie powstydzi się najlepszy lokal.
Szkolenia cukiernicze – postaw na rozwój
Szkolenia dotyczą zarówno słodkich, jak i wytrawnych wypieków. Jeżeli marzy Ci się praca w piekarni, która specjalizuje się w wyrobie bajgli, pieczywa wiedeńskiego, wypieków ługowanych, tart oraz croissantów – warto, byś ukończył kurs obejmujący taką tematykę. Jeżeli w kręgu Twoich zainteresowań są ciasta, które będą idealnym uzupełnieniem bankietów czy wesel – zadbaliśmy o to, by w naszej szkole wszyscy chętni mogli zdobyć wiedzę z każdej dziedziny cukiernictwa.
Rozumiemy, jak ważne są potrzeby dietetyczne oraz dbałość o środowisko, dlatego też przygotowaliśmy szkolenia cukiernicze, które skupiają się na recepturach wegańskich, a także bezglutenowych. Jeżeli nie używasz produktów odzwierzęcych lub zamierzasz pracować w miejscu, gdzie serwowane są dania wegańskie – to szkolenie jest właśnie dla Ciebie.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszych szkoleniach, zapraszamy serdecznie do kontaktu. Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania. Jeżeli mieszkasz gdzieś w pobliżu lub zwyczajnie masz na to ochotę, wpadnij do nas – poznać nas i zobaczyć miejsce, w którym – być może – zaczniesz spełniać swoje największe marzenia i realizować pasję, biorąc udział w jednym ze szkoleń cukierniczych.
Przeczytaj także:
- Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
- Jak otworzyć cukiernię – dofinansowania, biznesplan, wskazówki
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?
- Krem śmietankowy – jak go przygotować?