Maciej Wiśniewski
Przede wszystkim trzeba mieć chęci, znać niektóre nowoczesne techniki, a więc też mieć odpowiednie formy silikonowe, maty, blaszki, ranty… Największą różnicą między robieniem monoporcji i tradycyjnych słodkości jest czas.
– Maciej Wiśniewski dla Mistrza Branży
Z cukiernictwem związany już od najmłodszych lat. Podstawy technologii zdobywał jako nastolatek, kiedy to pod okiem specjalistów rozpoczął pracę, w jednej z największych w Polsce, rodzinnej firmie „Catering Bracia Wiśniewscy”. Jego duże zaangażowanie i ogromny talent sprawiły, że szybko został objęty poszerzonym programem szkoleń specjalistycznych, mając możliwość rozwijać swój warsztat pod okiem najlepszych fachowców branży m.in. w Europejskiej Szkole Mistrzów im. Wojciecha Kandulskiego oraz w Akademii Czekolady Callebaut.
Obecnie jako szef sekcji cukierniczej stale wprowadza do oferty firmy innowacje, wynosząc produkty wychodzące spod jego ręki na poziom mistrzowski. Wśród jego specjalizacji znajdują się zarówno artystyczne desery w formie monoporcji, desery cateringowe, także torty i praliny; ale i wyrafinowane wypieki z ciasta francuskiego. Eksperymentuje ze smakami i formami, śledzi trendy w cukiernictwie i przenosi je do swojej pracowni. Jako trener przygotowuje do zawodu w Szkole Cukierniczej Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre. Jest ambasadorem marki Cacao Barry w Polsce.
Współautor książek cukierniczych „Kreacje” oraz „Kreacje Świąteczne”. Współtwórca i współwłaściciel autorskiej cukierni Mazovia Patisserie mieszczącej się w hotelu Hilton w Warszawie.