Focaccia to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej, które cieszy się niezwykle dużą popularnością na całym świecie. Jak niemal każda z potraw z Półwyspu Apenińskiego cechuje się łatwym przygotowaniem oraz obłędnym smakiem. Ponadto dania kuchni włoskiej są niezwykle różnorodne. Ich skład zależy od dostępności produktów w danej okolicy.
Focaccia, jako, że stanowi danie mączne, wymaga odpowiedniego podejścia. Jednym z najważniejszych zagadnień jest to, na jaki rodzaj mąki postawić, aby potrawa została dobrze przygotowana.
Focaccia — co to jest?
Focaccia to wypiek, który bardzo często jest określany mianem włoskiej pizzy czy też włoskiego chleba. Podstawowymi jej składnikami są drożdże, woda, oliwa oraz mąka. Focaccia w procesie przygotowania jest bardzo podobna do pizzy.
Jedyny wyjątek stanowi to, że w cieście obecne są także różnego rodzaju zioła oraz sól, których na próżno szukać w pizzy. Przysmak ten można bez problemu przygotować w domu, do tego potrzebna będzie jednak odrobina cierpliwości.
Focaccia — jaka mąka?
Jednym z podstawowych składników focacci jest mąka. To właśnie ona w dużej mierze odpowiada za to, jakiej jakości będzie wypiek. W przypadku tego smakołyku warto stawiać szczególnie na odmiany mąki pszennej o dość niskich typach. Zalecane są zwłaszcza typy 450 lub 500.
Chcąc jednak przygotować prawdziwą włoską focaccię, warto przede wszystkim postawić na mąkę do wyrabiania pizzy, czyli typu 00. Bardzo dobrym pomysłem może być również wykorzystanie Manitoby (inaczej nazywanej mąką amerykańską).
Jaka mąka do focacci?
Przygotowując focaccię do ciasta można dodać również odrobinę mąki pełnoziarnistej lub żytniej. Muszą jednak stanowić wyłącznie dodatek do bazy. Focaccia powinna mieć bowiem w sobie gluten, aby odpowiednio się upiekła.
Inne rozwiązanie stanowi również wykorzystanie mąki orkiszowej, która jest niczym innym, jak odmianą pszenicy. W zależności od tego, na który składnik zdecyduje się kucharz, efekty mogą odrobinę się różnić. Jednak z pewnością uzyska pyszną, delikatną focaccię.
Focaccia — na słodko czy słono?
Focaccię można spotkać w dwóch odmianach: słodkiej oraz słonej. W północno-zachodnich regionach Włoch bardzo dużą popularnością cieszy się pieczywo z dodatkiem cukru, z rodzynkami, miodem lub orzechami.
Odmianą słonej focacci jest wypiek z dodatkiem ziemniaków pokrojonych w plasterki. Taki rodzaj włoskiego chleba szczególnie przypadł do gustu nowojorczykom, którzy nazywają go ziemniaczaną pizzą.
Jaka mąka? Focaccia
Wybór odpowiedniej mąki to tylko jeden z wielu etapów przygotowania pysznej focacci. Stworzenie tego włoskiego wypieku nie jest wcale proste i wymaga pewnej dawki umiejętności kulinarnych. Z tego powodu warto zapisać się na jeden z kursów, jaki w swojej ofercie posiada WAPAS np. Wielki Piekarski Kurs z Brand Chefem piekarni Kaiser Patisserie Yaroslavem Semkiv.
Doświadczeni kucharze oraz szefowie kuchni posiadający szeroką wiedzę przekażą kursantom wiedzę na temat wypiekania focacci. Ponadto do wyboru są również inne kursy, które w świetny sposób pozwolą pogłębić kulinarny warsztat.