Tradycyjne croissanty to jedne z najpopularniejszych wypieków na całym świecie. Kojarzone są z Francją, jednak ich korzenie sięgają Austrii. To właśnie w stolicy tego państwa powstał kipferl, przypominający kształtem współczesnego croissanta. Trafił on do Francji dzięki austriackiemu księciu – małżonkowi Marii Antoniny.
Z czasem zaczęto modyfikować przepis na kipferl i właśnie tak powstał croissant. Jak zrobić ten popularny, słodki wypiek? Odpowiedź na to pytanie można znaleźć w dalszej części niniejszego artykułu.
Jak zrobić croissanty z ciasta francuskiego?
Aby zrobić croissanty, należy zaopatrzyć się w kilka kluczowych składników i akcesoriów kuchennych. Niezbędne jest ciasto francuskie, które przygotowuje się z drożdży, mąki, masła, wody oraz niewielkiej ilości cukru. Z akcesoriów potrzebne są wałek, nóż, papier i blacha do pieczenia.
Po zebraniu odpowiednich produktów spożywczych i narzędzi należy wymieszać wszystkie składniki, aby uzyskać gładkie ciasto, które w późniejszym czasie odstawia się do wyrośnięcia. Gdy będzie gotowe, trzeba je rozwałkować oraz rozłożyć na nim kawałki masła.
W kolejnym kroku przechodzi się do laminowania – procesu polegającego na wielokrotnym składaniu i wałkowaniu w celu uzyskania cienkiej warstwy masła pomiędzy ciastem. Na końcu wystarczy pokroić je na trójkąty oraz uformować rogaliki, które po wyrośnięciu piecze się w wysokiej temperaturze.
Podczas przygotowywania croissantów kluczowe jest stałe monitorowanie temperatury – zarówno w czasie wyrastania ciasta, jak i pieczenia. W przeciwnym razie można nie uzyskać oczekiwanych efektów.
Jak zrobić croissanty?
Przygotowywanie tradycyjnych croissantów to prawdziwa sztuka. Aby cieszyć się pysznymi wypiekami, trzeba posiadać sporą wiedzę. Kluczowe jest uzyskanie informacji o tym, jak zawijać croissanty, w jakiej temperaturze je piec oraz jaką ilość poszczególnych składników zastosować. Ponadto ważne, aby zaopatrzyć się w wysokiej jakości produkty, gdyż to właśnie od nich zależą konsystencja i smak ciasta.
Aby dowiedzieć się, jak zrobić croissanty krok po kroku, zapraszamy na szkolenie: https://www.wapas.pl/szkolenie-cukiernicze/croissant/. Podczas niego uczestnicy zdobywają cenne porady od specjalistów i uczą się technik zapewniających świetny efekt.
Oferowane przez nas jednodniowe szkolenie cukiernicze to gwarancja uzyskania praktycznej wiedzy i doskonalenia umiejętności pod okiem ekspertów. Na miejscu czekają na uczestników m.in. niezbędne surowce oraz stanowiska wyposażone w potrzebne sprzęty czy materiały.