Amatorzy cukiernictwa wiedzą, że równie ważny co smak wypieku, jest jego wygląd. Ma to znaczenie zwłaszcza wówczas, gdy chcemy wywrzeć dobre wrażenie na naszych gościach lub klientach. Z pomocą przychodzą nam różnorodne ozdoby, które możemy zakupić w sklepach bądź też wykonać samodzielnie, co nierzadko zwiększa efekt ,,wow”. Z pewnością jest tak w przypadku jadalnego brokatu. Taka błyskotka kojarzy nam się z karnawałem, zabawą i wyjątkowymi okazjami, jednak rzadko spotykamy ją w cukiernictwie – a szkoda. Dowiedz się, jak zrobić brokat jadalny i zaskocz gości nietuzinkową dekoracją swojego wypieku.
Jadalny brokat – jak zrobić?
Jadalny brokat można uzyskać na dwa sposoby, jednak rezultaty będą się od siebie nieco różniły. Jedno jest pewne – brokat to doskonały sposób na urozmaicenie dekoracji wypieków w rzadko spotykany sposób. Świetnie nada się zarówno w przypadku małych babeczek, jak i ogromnych tortów. Jest też stosunkowo prosty w użyciu, a ponadto sprawdzi się w naprawdę wielu okazjach – od Sylwestra, przez karnawał, po urodziny czy rocznice. Możliwości są naprawdę spore. Poniżej przedstawiamy 2 przepisy – łatwe do wykonania, z powszechnie dostępnych składników i dające świetne efekty.
Jadalny brokat – przepis numer 1
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić jadalny brokat szybko i z małej ilości składników, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Wystarczy, że zaopatrzysz się w biały cukier i wybrany, płynny barwnik spożywczy (najlepiej błyszczący). Proporcje składników wynoszą odpowiednio 50 gramów oraz pół łyżeczki. Należy dokładnie je ze sobą wymieszać, a następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 10 minut w 175 stopniach Celsjusza. Po ostudzeniu brokat jest gotowy do użytku.
Przedstawiony przepis to najprostszy sposób na to, jak zrobić brokat jadalny, jednak przy dekoracji trzeba uważać z jego ilością. Zbyt duża ilość cukru może negatywnie wpłynąć na jakość smaku wypieku i sprawić, że będzie on po prostu za słodki.
Jadalny brokat – przepis numer 2
Drugi przepis na to, jak zrobić brokat jadalny, jest nieco bardziej skomplikowany. Do przygotowania brokatu będziesz potrzebować 110 gram wody, 30 gram żelatyny oraz łyżeczkę wybranego, błyszczącego barwnika spożywczego w proszku. Jeśli chodzi zaś o narzędzia, przygotuj matę silikonową, nóż kuchenny oraz malakser.
Żelatynę należy zalać w garnku wodą w podanych proporcjach. Po kilku minutach żelatyna napęcznieje i wówczas należy umieścić garnek na małym gazie i poczekać, aż się rozpuści. Po ściągnięciu z ognia odczekaj 2 minuty i za pomocą łyżki zbierz pianę powstałą na powierzchni. Następnie do żelatyny dodaj barwnik i dokładnie je wymieszaj. Uzyskaną masę umieść na macie silikonowej i rozprowadź za pomocą noża w sposób równomierny. Powinieneś uzyskać cienką warstwę, którą następnie należy pozostawić na noc. Gdy całkiem wyschnie, potnij ją na kawałki i porcjami zmiksuj w malakserze na pożądaną grubość. Tak przygotowany brokat możesz wykorzystać nawet w przeciągu paru miesięcy, jeśli będzie przechowywany w suchym i szczelnym opakowaniu.
Przeczytaj także:
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?
- Krem śmietankowy – jak go przygotować?
- Wanilia w cukiernictwie. Krem waniliowy – jak go przygotować i do czego wykorzystać?
- Jak wygląda szkolenie cukiernicze? Czego się spodziewać na szkoleniach w Warsaw Academy of Pastry Arts?