Jak zdobić torty?
Większość ludzi uwielbia słodkie wypieki, torty i ciasta. Jest też spora grupa osób, których pasją jest samodzielne przygotowywanie pysznych smakołyków. Jednak samo zrobienie tortu to nie wszystko, ponieważ jeżeli zależy nam również na tym, żeby tort nie tylko świetnie smakował, ale również zachwycał wyglądem, należy pięknie go udekorować. Z poniższego wpisu dowiesz się, jak zdobić tort tak, by na sam jego widok ciekła ślinka, a także jakich przyrządów do zdobienia tortów warto do tego używać.
W jaki sposób możemy zdobić torty?
Zdobienie tortów jest sztuką, która pozwala na udekorowanie tortów na różne okazje takie jak urodziny, imieniny, spotkania rodzinne i wiele innych uroczystości. Dostępnych jest wiele możliwości i wariantów zdobienia tortów, dlatego przedstawimy kilka najciekawszych pomysłów na dekoracji.
Dekorowanie tortu owocami
Pierwszą i najprostszą opcją jest udekorowanie tortu owocami. Do tego możemy wykorzystać świeże owoce, na przykład maliny, borówki, truskawki czy porzeczki. Zastosowanie sezonowych owoców do zdobienia tortu nie tylko nada mu kuszący wygląd, ale również urozmaici jego smak. W niektórych owocach, takich jak np. miechunka peruwiańska, można zostawić szypułki, dzięki czemu wygląd dekoracji będzie jeszcze ciekawszy. Owoce na torcie sprawdzą się świetnie zwłaszcza jako uzupełnienie kremów i biszkoptów.
Kwiaty jadalne i żywe rośliny jako dekoracje tortów
Ciekawym urozmaiceniem i zarazem piękną dekoracją tortu są kwiaty jadalne i żywe rośliny. Wspaniale komponują się w tortach weselnych, wykończonych na gładko ganachem oraz rustykalnych tortach piętrowych, w których widoczne są biszkopty przekładane masą w stylu „naked cake”, bez wykończenia tynkiem lub kremem bocznych ścianek.
Malowanie tortu z użyciem barwników spożywczych
W dekorowaniu tortów odnajdują się świetnie osoby z artystyczną pasją malarską. Powierzchnia tortu może zamienić się w prawdziwe arcydzieło sztuki. Tort wykańczamy kremem maślanym, który stanowi świetne podłoże do malowania z użyciem barwników spożywczych. Tego rodzaju dekoracja umożliwia przygotowanie indywidualnego motywu, spersonalizowanego dla obdarowanej osoby. Malować możemy również po masie cukrowej. Elementem uzupełniającym i dopełniającym całą dekorację tortu może być dripping oraz elementy dekoracji przygotowane z masy cukrowej lub czekolady.
Zdobienie tortu kremem lub bitą śmietaną
Kolejną propozycją, chyba najbardziej popularną wśród osób początkujących jest przyozdabianie tortu kremem lub bitą śmietaną z użyciem różnego rodzaju tylek cukierniczych. Posiadając odpowiednie akcesoria do dekorowania tortów, o których więcej informacji znajdziesz w dalszej części wpisu, będziesz mieć możliwość tworzenia fantazyjnych kształtów takich jak na przykład różyczki. Warto zadbać o to, aby przygotowany krem był przygotowany w taki sposób, żeby zachował swoje kształty po nałożeniu go na tort. Można do tego użyć kremów na bazie masła lub mascarpone.
Wyższego poziomu umiejętności wymaga dekorowanie tortu kwiatami z kremu maślanego. W tego rodzaju dekoracji gustują miłośnicy florystyki. Jest to świetna okazja, by piękno żywych kwiatów przełożyć na unikalne dekoracje kremem maślanym. Technika ta pozwala tworzyć całe kompozycje i bukiety kwiatów, które wyglądają jak prawdziwe. Niejednokrotnie opanowanie sztuki dekorowania kremem maślanym wymaga udziału w specjalistycznym szkoleniu i wielu godzin praktyki, by dojść do perfekcji.
Dekoracje tortu z papieru jadalnego
Jak łatwo zauważyć na tortach bardzo często pojawiają się motywy kwiatów. I nie ma się co dziwić, ponieważ są one nieodłącznym elementem wielu uroczystości i jubileuszy. Kolejną propozycją wymagającą zgłębienia artystycznej sztuki dekorowania tortów, jest tworzenie kwiatów z papieru jadalnego. Służą do tego specjalne, cienkie arkusze papieru opłatkowego, które można uplastyczniać i nadawać im odpowiednie barwy i odcienie kwiatów. Papier jadalny możemy modelować również w fale, co nadaje tortom romantyczności i doskonale wpisuje się w angielski styl dekorowania.
Masa cukrowa i zdobienie tortu
Każdy z pewnością spotkał się z tortem obkładanym masą cukrową. Ten rodzaj wykończenia tortu odchodzi już pomału do przeszłości. Masa cukrowa z racji dużej zawartości cukru i wielu sztucznych składników staje się passe. Oczywiście w dalszym ciągu daje ogromne możliwości w tworzeniu niebywale pięknych elementów dekoracji. W konkursach cukierniczych na dekoracje tortów możemy podziwiać kunszt artystyczny w tworzeniu niezwykle drobiazgowych dekoracji, często opowiadających historię, przenosząc widza w krainę baśni.
Ciekawą propozycją jest tort w stylu Fault Line – jest to sposób dekoracji, który polega na stworzeniu wizualnego wrażenia widzenia środka tortu. Jest to rodzaj złudzenia, ponieważ zwartość tortu jest niespodzianką, a to co widzimy nie jest odzwierciedleniem prawdziwego wyglądu tortu w środku. Technika ta wymaga umiejętnego tynkowania oraz łączenia z innymi dekoracjami, wykonanymi np. z masy cukrowej lub czekolady.
Jednymi z popularniejszych elementów pojawiających się w dekoracjach tortów są kolorowe makaroniki francuskie. Ich przygotowanie jest również nie lada wyzwaniem, ale warto spróbować! Tym bardziej, że o sztuce tworzenia tych ulubionych francuskich ciasteczek można dowiedzieć się podczas szkolenia on-line lub stacjonarnego w naszej Akademii.
Jak zdobić torty – akcesoria
Żeby efektownie ozdobić tort warto, zaopatrzyć się w przydatne wyposażenie, które znacznie ułatwi Ci pracę, a także pozwoli na tworzenie bardziej zaawansowanych dekoracji. Dostępnych jest wiele rodzajów przyrządów i akcesoriów cukierniczych do zdobienia, dlatego skupimy się na najważniejszych z nich.
Na początku warto przygotować obrotową paterę do tortów, dzięki której dekorowanie tortu będzie znacznie łatwiejsze. Dodatkowo można na niej serwować tort, dzięki czemu będzie prezentował się jeszcze lepiej. Często spotyka się też różne maty i formy silikonowe, ułatwiające pracę chociażby z masą cukrową lub koronkami. Dzięki swoim właściwościom, maty silikonowe mogą być stosowane zarówno do mrożenia, jak i pieczenia. Dodatkowo zabezpieczają powierzchnię na której pracujemy. Łatwo odkleja się od nich dekoracje.
Jeśli decydujesz się na dekoracje tortu kremem, najlepiej sprawdzi się do tego szpatułka, która pozwoli na równomierne rozprowadzenie kremu po torcie. Warto zaopatrzyć się w 2 rozmiary – do mniejszych i większych powierzchni tortu. W akcesoriach cukierniczych nie może zabraknąć również rękawów cukierniczych oraz różnego rodzaju tylek o różnej średnicy i kształcie. Jeśli dekorujemy wieloma tylkami, warto posiadać adapter, dzięki któremu łatwo wymieniamy końcówki do dekoracji przy worku cukierniczym. Ułatwieniem w tworzeniu dekoracji są tylki rosyjskie, które od razu nadają określony kształt dekoracji z kremu. Dla tortów z masą cukrową przyda się z kolei packa cukiernicza.
Jeśli masz wątpliwości, na jakie akcesoria zdecydować się planując dekorację tortu, zawsze możesz poprosić o radę specjalistę w naszym partnerskim sklepie z zaopatrzeniem dla cukierników i pasjonatów cukiernictwa www.cukieteria.pl
Przeczytaj także:
- Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
- Jak otworzyć cukiernię – dofinansowania, biznesplan, wskazówki
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?
- Krem śmietankowy – jak go przygotować?