Jak dekorować torty żywymi kwiatami? Praktyczne porady
Tort nie bez powodu uważany jest za króla wyrobów cukierniczych. Zazwyczaj uświetnia on wyjątkowe uroczystości, takie jak ślub, urodziny, ale nie tylko. W zasadzie każda okazja wymagająca odpowiedniej słodkiej oprawy jest dobra do zamówienia tortu. Nic więc dziwnego, że jego wykonanie zajmuje tak wiele uwagi cukiernikom. Szczególnie mowa tutaj o samej dekoracji wieńczącej dzieło. W ostatnim czasie pojawiło się wiele nowych propozycji z tego zakresu, również z wykorzystaniem świeżych kwiatów. Jak udekorować tort kwiatami? Podpowiadamy, jak wykonać taką niebanalną dekorację.
Jak udekorować tort żywymi kwiatami – przygotowanie bazy tortu
Przed przystąpieniem do dekorowania tortu kwiatami, należy najpierw zastosować się do pewnych zasad związanych z przygotowywaniem całej bazy, czyli samego tortu. W tym celu najlepiej jest opanować podstawową wiedzę dotyczącą ich tworzenia. Chcąc uczyć się od najlepszych, warto skorzystać z naszej oferty szkoleń cukierniczych, przede wszystkim tych dotyczących tworzenia wyjątkowych tortów. Wiedza oraz praktyczne warsztaty stanowią solidną podstawę do samodzielnego tworzenia słodkich dzieł sztuki.
Jak udekorować tort świeżymi kwiatami w oparciu o tę wiedzę? Przede wszystkim należy tort odpowiednio obłożyć, czyli otynkować. Chcąc wykonać dekorację tortu żywymi kwiatami nie należy przesadzać z ilością użytego kremu, ponieważ może on spowodować zsunięcie się kwiatów. Dodatkowo przy nadmiarze kremu trudniej będzie umieścić kwiatostany na właściwym miejscu, a cała dekoracja może rozmyć się w bardzo nieestetyczny sposób.
Tort z żywymi kwiatami – jak zrobić zakupy kwiatowe?
Oczywiście najważniejszym punktem dekoracji tortu żywymi kwiatami jest sama kompozycja kwiatowa. Ich wybór jest ściśle uzależniony od rodzaju dekoracji, jaka ma być wykonana na torcie. Jeśli chodzi o wystawne torty ślubne, najlepiej jest celować w jasne, delikatne kwiaty. W połączeniu ze świeżymi listkami stworzą niesamowicie elegancki efekt.
Jak udekorować tort świeżymi kwiatami? Przede wszystkim wybierając odpowiednie kwiaty. Chcąc zachować dekorację do samego podania, warto wybrać kwiaty jadalne, takie jak bratki, piwonie, róże, chryzantemy, storczyki, frezje, goździki, fiołki oraz tulipany. Nie trzeba ich usuwać przed jedzeniem, co z pewnością pozytywnie zaskoczy klientów. Istnieje również grupa kwiatów, które co prawda nie są jadalne, jednak nie stanowią żadnego zagrożenia i można wykorzystywać je do dekoracji. Są to zawilce, dalie, forsycje, astry czy gerbery.
Dekorowanie tortu kwiatami – jak to zrobić?
Aby dekoracja była trwała, należy przede wszystkim odpowiednio przygotować same kwiaty. W tym celu przemywamy je wodą, a następnie pozwalamy w pełni wyschnąć. Zastanawiając się, jak udekorować tort kwiatami, należy także pomyśleć o ich odpowiednim zabezpieczeniu w przypadku kwiatów niejadalnych. W tym celu łodygę owijamy folią spożywczą, a następnie lekko wciskamy w tort. Tak przygotowane kwiaty pozostaną na swoim miejscu, zachowując idealny wygląd dekoracji aż do samego podania.
Przeczytaj także:
- Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
- Jak otworzyć cukiernię – dofinansowania, biznesplan, wskazówki
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?
- Krem śmietankowy – jak go przygotować?