W obecnych czasach bardzo często spotykamy się z tym, że ktoś z naszych znajomych bądź sami my posiadamy jakąś specjalną dietę. Z tego względu należy szukać różnych wariantów i zastępstw wielu dań, które normalnie zawierają takie składniki, jakie są wyeliminowane w innych dietach. Pod lupę weźmiemy dietę wegańską i bezglutenową, które mogą wydawać się jednymi z bardziej problematycznych. Niektórzy muszą przejść na diety eliminacyjne ze względów zdrowotnych, a inni z wyboru. Warto pamiętać, że istnieje wiele przepisów na desery wegańskie i bezglutenowe, także nie należy tak bardzo przejmować się ograniczeniami w diecie. Nie możemy zapominać o tym, aby rozpieszczać swoje kubki smakowe. Zarówno w sytuacjach takich gdy dotyczy to nas samych, znajomych czy też chcemy wprowadzić alternatywne desery w punktach gastronomicznych.
Pomysły na składniki wegańskich deserów
Nie ma co się oszukiwać, że będąc na dietach, które trochę bardziej odbiegają od standardowej, jemy mniej słodyczy, a już zwłaszcza tych sklepowych. Dzieje się tak, ponieważ, męczące robi się stałe kontrolowanie składu danych produktów. Rozszyfrowywanie, co się kryje pod kolejnymi E w przypadku wegan, nie jest czynnością należącą do najprzyjemniejszych. Robiąc samodzielnie zdrowe desery wegańskie, niezależnie czy dla siebie czy jako uzupełnienie oferty w cukierni lub restauracji, mamy znacznie większe możliwości i większą kontrolę nad tym, co znajduje się w słodkościach.
Walentynkowe desery wyróżniają się głównie swoim wyglądem i doborem składników. W tym dniu warto odejść od tradycyjnie wyglądających i smakujących słodkości, a lepiej postawić jest na produkty, które kojarzyć się będą z miłością. Aby stworzyć oryginalny, słodki deser na walentynki, warto zaczerpnąć inspiracje z trendów cukierniczych oraz specjalnie realizowanych szkoleń o tematyce walentynkowej.
Decydując się na przygotowanie deserów wegańskich, przede wszystkim powinniśmy znać listę zamienników dla produktów odzwierzęcych. I tak kilka przykładów, którymi możemy zastąpić produkty stosowane w tradycyjnym cukiernictwie:
- Planujesz upiec bezę –zastąp kurze białka wodą z ciecierzyce tzw. aquafaba
- Do kremu lub ganache użyj mleczka kokosowego lub innego roślinnego
- Tłuszcz typu masło zastąp olejem kokosowym lub masłem kakaowym
- Zamiast żelatyny wieprzowej możesz użyć pektyny cyt HYPERLINK „https://www.cukieteria.pl/substancje-zelujace-i-zageszczajace/10848-1-kg-pektyna-cytrusowo-jablkowa-amidowana-necj-a2-naturex.html”rusowo-jabłkowej lub agaru
Jeśli chcesz poznać różnicę w substancjach żelujących i ich zastosowanie, zapoznaj się z kursem on-line „Substacje żelujące w teorii i praktyce”
Jakie składniki używać w deserach bezglutenowych?
W zależności od umiejętności i dostępności akcesoriów i specjalnie na tą okazję dedykowanych form do ciast i deserów na Święto Zakochanych, możemy przygotować:
Stwierdzenie, że dieta bezglutenowa jest jedną z najcięższych, ze względu na trudny dobór odpowiednich produktów, jest prawidłowy. Coraz częściej na rynku możemy spotkać chleby, chipsy czy inne produkty spożywcze niezawierające glutenu, jednakże ciągle nie jest to coś, czym da się zaspokoić swoje pragnienie słodkości. W naszej akademii przygotowaliśmy szkolenie z zakresu przepisów na zdrowe desery bezglutenowe, dzięki czemu osoby nawet z dużymi restrykcjami będą mogły cieszyć się wspaniałymi słodkościami.
Pamiętajmy czym jest gluten i gdzie występuje. Osoby z poważnym stadium celiakii lub alergii, nie mogą go spożywać nawet w minimalnych ilościach. Gluten to inaczej białka roślinne występujące w niektórych zbożach, przede wszystkim w pszenicy i jej odmianach, jak również w życie i jęczmieniu. Ukrywa się w mąkach i kaszach, wielu produktach gotowych typu drożdżówka, ale spotkać go można również jako dodatek technologiczny w produkcji np. musztardy, wędlin czy nawet jogurtów. Dlatego też tak ważne jest zastąpienie wszystkich produktów mogących zawierać gluten, produktami alternatywnymi.
Produkty i żywność bezglutenowa oznaczona jest międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa. Przykładowe produkty jakie możesz zastosować w deserach bezglutenowych:
- Tradycyjną mąkę pszenną w zależności od przepisu możesz zastąpić mąką migdałową lub innych orzechów. Do wyborów również masz mąkę kukurydzianą , ziemniaczaną lub soczewicy.
Pomysły na desery wegańskie i bezglutenowe.
Znając już składniki do deserów z diet eliminacyjnych możesz przystąpić do ich przygotowywania. Pamiętaj teraz możesz upiec najwspanialsze ciasto, tort lub monoporcję. Przygotować deser w słoiczku lub ciastko travel cake, które praktycznie niczym nie będą różnić się od tradycyjnych, a wręcz będą zdrowsze i zaskakująco smaczne!
Jeśli brakuje Ci pomysłów, chcesz zgłębić wiedzę na temat zdrowego cukiernictwa wegańskiego i bez glutenu, wprowadzić do swojej oferty dodatkowy asortyment zapoznaj się z ofertą naszego szkolenia, prowadzonego przez mistrza Cukiernictwa i laureata Word Chocolate Masters Michała Iwaniuka. 2 dni, 16h, 8 przepisów zawierających łącznie ponad 20 autorskich receptur. Sprawdź lub zapytaj o najbliższe szkolenie Kalendarz Szkoleń
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?