Uwielbiane Ciasteczka „Makaroniki”
Jak wykonać perfekcyjnie te pozornie proste słodkie ciastko przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów.
Makaroniki (French: macaroon ) to słodycze oparte na słodkiej bezie wykonane z białka jajka, cukru pudru, cukru pudru, mączki migdałowej i barwników spożywczych. Istnieją pewne różnice w tym, czy używany jest termin macaron czy macaroon, a powiązany macaroon kokosowy jest często mylony z macaron. W języku angielskim niektórzy piekarze przyjęli francuską pisownię macaron dla elementu na bazie bezy w celu rozróżnienia tych dwóch. Daniel Jurafsky, profesor językoznawstwa z Stanford, opisuje, w jaki sposób te dwie słodycze mają wspólną historię z makaronem (maccheroni włoski). Jurafsky zauważa, że francuskie słowa kończące się na „-on”, które zostały zapożyczone na angielski w XVI i XVII wieku, są zwykle pisane z „-oon” (na przykład: balon, rysunek, pluton). [5] W Wielkiej Brytanii wiele piekarni nadal używa terminu „makaronik”.
Różne warianty Makaroników
Macaron jest tradycyjnie uważany za wprowadzony we Francji przez włoskiego szefa kuchni królowej Katarzyny De Medici podczas renesansu. Od XIX wieku typowy makaronik w stylu paryskim jest prezentowany z ganache, kremem lub nadzieniem z dżemu umieszczonym pomiędzy dwoma takimi ciasteczkami, podobnie jak kanapkowe ciasteczko. Konfitura charakteryzuje się gładkim kwadratowym blatem, marszczonym obwodem – określanym jako „korona” lub „stopa” (lub „pied”) – oraz płaską podstawą. Jest lekko wilgotny i łatwo rozpuszcza się w ustach. Makaroniki można znaleźć w wielu różnych smakach, od tradycyjnego (malinowy, czekoladowy) do niezwykłego (foie gras, matcha). [9]
Naszym najlepszym trenerem przygotowywania makaroników jest:
Igor Zaritskiy
Utalentowany, kreatywny, pracowity i przede wszystkim doświadczony cukiernik!
Mówi o sobie:
„Cukiernictwo jest moją pasją. Ostatnie 10 lat poświęciłem na podnoszenie kwalifikacji i zdobywanie nowych umiejętności cukierniczych, w wyniku czego trzykrotnie stanąłem na podium w kilku znanych światowych konkursach. Moja ciężka praca i pasja zawsze stanowiły ogromne zaangażowanie, dając mi uznawanie i lojalność klientów”
Przeczytaj także:
- Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
- Jak otworzyć cukiernię – dofinansowania, biznesplan, wskazówki
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?
- Krem śmietankowy – jak go przygotować?