Ręcznie Robione Trufle Czekoladowe
A czy zdarzyło się Wam, otworzyć drzwiczki swojej tajemnie strzeżonej szafki ze słodyczami i z wielkim zdziwieniem, przecierając oczy stwierdzić, że w środku jest ….. ale tylko Echo?
Jest na to szybka rada! Zrobić własne pyszne czekoladowe smakołyki i raczyć się nimi do woli. A być może i nawet podarować je w prezencie w dowód przyjaźni lub wdzięczności, albo tak po prostu od serca!
Robienie trufli to sama przyjemność, można zaangażować innych domowników, dzieci, albo nawet spotkać się z przyjaciółmi na wspólnym czekoladowaniu.
Do przygotowania podstawowej bazy, którą będziecie mogli później dowolnie wzbogacać o różne dodatki i smaki będą potrzebne:
Składniki:
- 280 g czekolady deserowej (52-58% kakao) w pastylkach
- 220 g czekolady mlecznej lub deserowej (52-58% kakao) w pastylkach
- 3 łyżki masła
- Papier pergaminowy
- 250 ml śmietanki kremówki (tłuszcz pow. 30%)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 60 ml brandy, armaniaku lub koniaku
- Posypki do obtaczania i dekoracji trufli:
posypka waflowa, maczki cukrowe, kakao, wiórki kokosowe
lub pokruszone rzechy
Czas przygotowania:
- Całkowity czas: ok.1,5h
Przygotowanie:
- Mikrofali lub kąpieli wodnej roztop 280 g czekolady deserowej. Po pełnym roztopieniu czekolady odstaw ją do lekkiego przestygnięcia.
- Podgrzej (ale nie gotuj) śmietankę kremówkę z syropem klonowym w małym garnuszku. Wlej zawartość do roztopionej czekolady i pozostaw na 2 minuty. Dodaj masło. Za pomocą szpatułki (łopatki) zacznij mieszać zaczynając od środka kolistymi ruchami, aż do pełnego połączenia z czekoladą i uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Dodaj brandy, wymieszaj i wstaw do szklanego naczynia do lodówki na 60 minut.
- Wyjmij naczynie i za pomocą łyżeczki wydziel na papierze pergaminowym nieduże porcje, które później uformują trufle. Całość włóż do lodówki na kolejne 30 minut.
- Rozłóż posypki do obtaczania trufli na kilka talerzyków tak, aby mieć do nich swobodny dostęp do obtaczania.
- Podgrzej pozostałe 220 g czekolady, ale tym razem postaraj się, aby czekolada nie przekroczyła temperatury 32 stopni Celsjusza – wytworzy to jędrny i jednolity płaszcz (zalecamy użycie termometru kuchennego). Jeśli ci się nie uda nie przejmuj się (płaszcz będzie nieco miękki po zastygnięciu)
- Wyjmij wcześniej przygotowany ganach do trufli z lodówki i zacznij tworzyć palcami okrągłe kształty truflowe wg. uznania. Możesz użyć bez-talkowych rękawiczek winylowych lub lateksowych.
- W rozpuszczonej czekoladzie zacznij obtaczać w trufle tak, aby w pełni pokryć je czekoladą tworzącą płaszcz.
- Następnie obtocz trufle w posypkach wg. uznania pozostawiając każdą z trufli na 10 sekund w posypce, aby dobrze przywarły. Umieść trufle na papierze pergaminowym w suchym i chłodnym miejscu na około 60 minut. Wyroby. Trufle smakują najlepiej w temperaturze pokojowej.
W przygotowaniu przepisu na naszych szkoleniach cukierniczych będzie Wam mentorował:
Igor Zaritskiy
Utalentowany, kreatywny, pracowity i przede wszystkim doświadczony cukiernik!
Mówi o sobie:
„Cukiernictwo jest moją pasją. Ostatnie 10 lat poświęciłem na podnoszenie kwalifikacji i zdobywanie nowych umiejętności cukierniczych, w wyniku czego trzykrotnie stanąłem na podium w kilku znanych światowych konkursach. Moja ciężka praca i pasja zawsze stanowiły ogromne zaangażowanie, dając mi uznawanie i lojalność klientów”
Przeczytaj także:
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?
- Krem śmietankowy – jak go przygotować?
- Wanilia w cukiernictwie. Krem waniliowy – jak go przygotować i do czego wykorzystać?
- Jak wygląda szkolenie cukiernicze? Czego się spodziewać na szkoleniach w Warsaw Academy of Pastry Arts?