Nowoczesne Świąteczne Ciasta z Igorem Zaritskim
Zapraszamy na dwudniowe szkolenie łączące tradycyjne smaki i receptury z nowoczesną formą deseru w światowym cukiernictwie.
Bûche de Noël
Tradycyjne ciasto w kształcie polany drewna, spożywane w czasie Świąt Bożego Narodzenia po pasterce we Francji i innych krajach.
Ciasto swoją tradycją symbolicznie nawiązuje do tradycji palenia w domostwach dużego polana w wieczór wigilijny. Popiół, który pozostawał po spaleniu polana, miał chronić dany dom od uderzeń piorunów i od sił nieczystych.
Pojawienie się ciasta w tym kształcie po raz pierwszy odnotowano w regionie Poitou-Charentes w XIX wieku, niemniej faktycznie stało się ono powszechnie znane dopiero w wieku dwudziestym.
Tradycyjnie ciasto robi się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego, które tworzą roladę.
Oprócz Tradycyjnego ciasta Bûche de Noël, uczestnicy szkolenia przygotują 3 rodzaje deserów – monoporcji, w których tradycyjne smaki świąteczne, połączą się z nowczesna formą i wykonaniem.
Dopełnieniem całości będą czekoladowe choinki, będące pięknym elementem dekoracyjnym stołów.
Na szkoleniu
Zadbamy o świetną atmosferę, dobrą kawę oraz lunch, tak aby nikomu nie zabrakło energii. Wieloskładnikowe receptury, łączące mnogość smaków i tekstur w jednym przepisie przygotujesz w oparciu o najlepsze składniki oraz nowoczesny sprzęt czołowych firm z branży cukierniczej.
Szczegóły szkolenia
Szkolenie odbywa się w dużej, przestronnej, przestrzeni, na drugim piętrze budynku Sempre gdzie znajdziesz duży parking. Zapraszamy na godzinę 1000, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje (wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą). Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.
W programie znajdą się następujące receptury:
- Bûche de Noël Kokos-Ananas-Marakuja
- Bûche de Noël Biały Mak- Pomarańcza- Orzech Włoski
- Bûche de Noël Malina- Cytryna-Anyż
- Czekolada-Karmel- Prażynka
- Gruszka-Kajmak-Migdał
- Mandarynka-Jabłko- Piernik
- Śliwka- Czekolada-Orzech Włoski
- Sztolen
- Choinki z czekolady i sporo różnych dekoracji: bombki, sanie, płatki śniegu z czekolady.
Podczas szkolenia zapewniamy:
- Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały niezbędne to pracy
- Surowce
- Napoje, kawa, lunch
- Dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia oraz w prezencie fartuch z logo Akademii
- Atrakcyjne rabaty na wybrane produkty, które będą wykorzystane podczas szkolenia (warsztatach) w sklepie Sempre
Prowadzący szkelenie:
Superfinalista World Chocolate Masters 2022 oraz szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie oferuje wiedzę zarówno początkującym jak i zaawansowanym cukiernikom. Odważnie okrywa cały czas nowe smaki i nie boi się podpisywać pod nimi swoim nazwiskiem, razem z Cacao Barry stworzył swoją autorską czekoladę „Bio Botanica 75.3%”
Na szkoleniach wspiera swoją wiedzę techniczną, ogromnym doświadczeniem i nieprzeciętnym zmysłem artystycznym.
- W 2010 roku stanął na podium w prestiżowym konkursie Mondial des Arts Sucres, w Paryżu, na którym zrobił 3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
- W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku”
- W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna inspiracja, torty, praliny”
- W 2021 staje się finalistą World Chocolate Masters 2022 jako reprezentant Polski
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu bezpośredniego:
Anna Cienkowska tel. 532 403 425 lub Weronika Zaritska tel. 733 314 543 | Możesz także napisać do nas na adres mailowy: E-mail: akademia@sempreinfo.pl
Wypełnij formularz aby zerezerwować odpowiadający Ci termin: