Miłośników pączków mamy na świecie wielu, co nie jest niczym dziwnym zważywszy, że łatwo jest dobrać nadzienie i polewę pod swoje indywidualne zachcianki. Odmian ich jest także wiele i stale można spotkać coraz to nowsze. Do wyboru mamy pączki polskie, włoskie, tureckie, ale my chcemy skupić się na amerykańskich. Są to cronuty. Jeżeli ktoś lubi pączki drożdżowe, to połowa sukcesu. Jeżeli równocześnie z nimi, lubi także croissanty to jest gwarancja tego, że cronuty będą idealne dla niego, bowiem to połączenie ciasta drożdżowego i francuskiego. Jest to produkt, którego każdy powinien spróbować. Zniewala swoją innowacyjnością, a zarazem prostotą.
Cronut – co to jest?
Nowoczesne pączki, zwane cronutami, tak jak wcześniej zostało wspomniane, są połączeniem ciasta drożdżowego z francuskim. Swoją strukturą bardziej przypominają crossianta, niż naszego polskiego pączka, jednakże kształt już w znacznym stopniu go przypomina. Ze względu kształt przypominają trochę donutta. Najlepiej smakują, kiedy są smażone w oleju z pestek winogron. Dodaje im to bardzo dużo smaku i są dzięki niemu odpowiednio chrupkie. Dopiero po usmażeniu wypełnia się ich wnętrze nadzieniem w postaci ganaszu lub konfitury. Podaje się obtoczone cukrem lub oblane cukrowym fondantem. Idealnie smakują tuż po wytworzeniu i najlepiej jest je spożywać, właśnie w ten sam dzień co wyjmie się je z oleju. Na drugi dzień już tracą swoją chrupkość.
Same te nowe pączki zostały odkryte w nowojorskiej piekarni przez francuskiego cukiernika Dominique Ansel. Testował on aż 10 różnych receptur, przez 2 miesiące, aby osiągnąć swój upragniony sukces. Podbił serca milionów ludzi na całym świecie i teraz jego dzieło znaleźć można w wielu kawiarniach nawet w Polsce. Proces przygotowania oryginalnego cronuta trwa aż trzy dni.
Cronut – ciastko przyszłości
Wykonanie cronutów wydawać się może nie łatwym zadaniem, jednakże robiąc je pod okiem specjalistów, nie trzeba martwić się o to, że pójdzie coś nie po naszej myśli. Jeśli prowadzisz cukiernię lub piekarnię, bądź zwyczajnie chcesz upiec coś nowego w domu polecamy wypróbować sprawdzony przepis. Cronut w Polsce jak dotychczas jest mało popularny, dlatego też warto rozszerzyć ofertę cukierni i zaproponować klientom coś innego by wyróżnić się wśród konkurencji.
Zapraszamy na szkolenie, podczas którego zdobędziesz całą potrzebną wiedzę, by twoje ciastko Cronut smakował jak wprost z nowojorskiej cukierni. Poznasz wszystkie tajniki ciasta na wpół francuskiego, a na wpół drożdżowego czyli oryginalny przepis na ciasto cronut. Jeśli jesteś amatorem tradycyjnych pączków to szkolenie cukiernicze uzupełni twoją wiedzę z pewnością o cenne wskazówki, jak upiec idealne pączki. Sam przygotujesz nadzienia i ganasze i do wypełniania obydwu słodkości, bez konieczności używania później gotowych kremów i marmolad.
Cronut, ciastko, które wygląda tak niepozornie, może okazać się jednym z największych odkryć cukierniczych w naszej szerokości geograficznej. W Stanach Zjednoczonych spotyka się już wiele odmian i wariantów kultowego ciastka Cronut.
Sprawdź czego jeszcze możesz nauczyć się na naszych cukierniczych szkoleniach Kalendarz Szkoleń
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?