Branża cukiernicza przez cały czas się rozwija, dzięki czemu zdobione ciasta oraz torty swoim wyglądem przypominają niewielkie dzieła sztuki. Jednym z ciekawszych pomysłów na dekorowanie deserów, jest lepienie prostych figurek z masy cukrowej, które zachwycą każdego gościa naszej restauracji lub klienta, korzystającego z naszych usług. Cukrowe kwiatki, zwierzęta, postaci z bajek czy listki sprawią, że wypiek będzie prezentował się zniewalająco.

Jak zrobić figurki z masy cukrowej?

W trakcie lepienia figurek z masy cukrowej krok po kroku uzyskujemy pożądane rezultaty w postaci estetycznych, małych dzieł sztuki. To doskonały sposób na stworzenie niezwykłych ozdób, które przypadną do gustu naszym klientom oraz gościom odwiedzających prowadzony przez nas lokal.

Przy pomocy figurek z masy cukrowej udekorujemy tort nie tylko na urodziny dziecka, ale również dorosłej osoby, wykorzystując wysokiej jakości produkty o konsystencji zbliżonej do plasteliny. Tworzywo możemy dowolnie formować, wykazując się pomysłowością oraz kreatywnością.

Masa cukrowa składa się z prostych, jadalnych składników, a jej kolor możemy zmieniać przy użyciu specjalnych barwników spożywczych. Przed przystąpieniem do przygotowywania figurek powinniśmy zaopatrzyć się we wszelkie niezbędne akcesoria, takie jak pędzelki, szpatułki czy wykałaczki, które pomogą nam w uzyskaniu pożądanego efektu.

Dzięki nim zadbamy o najdrobniejsze detale, nadamy figurkom wyrazu i sprawimy, że będą wyglądały atrakcyjnie oraz wyraziście. Specjalistyczne narzędzia przyczynią się do udoskonalenie, a także usprawnienia pracy z dekoracjami, skutecznie przyspieszając cały proces.

Jaką masę cukrową wybrać?

Decydując się na zakup masy cukrowej do przygotowania figurek dekoracyjnych, powinniśmy pamiętać, że inne tworzywo sprawdzi się do obkładania tortów, natomiast inne do tworzenia ozdób. Pierwsza z nich fantastycznie sprawdzi się do równomiernego obłożenia boków i wierzchu wypieku, a druga umożliwi wykonanie zapierających dech w piersiach figurek.

Przede wszystkim musimy wybrać dobrej jakości masę cukrową, którą będzie zarówno bezpieczna, jak i nadająca się do spożycia. Powinniśmy również mieć na uwadze elastyczność materiału, co zapewni nam łatwą oraz przyjemną pracę. Produkt musi mieć odpowiednią konsystencję, żeby utrzymał prawidłowy kształt figurki. W tym celu warto, abyśmy sięgnęli po wyroby pochodzące od sprawdzonych producentów, takich jak Saracino czy Modecor.

Szkolenia cukiernicze – dlaczego warto?

Cukiernictwo artystyczne i przygotowanie prostych figurek z masy cukrowej wymaga od nas precyzji, dokładności i zaangażowania, by stworzyć idealne dekoracje, które zachwycą naszych klientów oraz gości. W tym celu warto, abyśmy zdecydowali się na szkolenia cukiernicze, odbywające pod okiem ekspertów. Specjaliści przekażą nam wszelkie niezbędne informacje, by po zakończeniu kursu zdobyta wiedza teoretyczna i praktyczna umożliwiła nam wykonanie atrakcyjnych wizualnie ozdób.