Jak złożyć tort bez rantu?
Jeśli zastanawiałeś się, czy składanie tortu bez rantu jest możliwe, my udowodnimy Ci, że możesz to samodzielnie zrobić. Aby wykonać proste ciasto bez użycia tego elementu, koniecznie musisz pamiętać o dwóch istotnych kwestiach, które w znaczny sposób wpływają na prosty kształt powstałego wypieku. Jak złożyć tort bez rantu?
Jak złożyć tort, jeśli nie ma się rantu?
Pierwszą i zarazem podstawową rzeczą jest stabilny krem. Należy pamiętać, że samo użycie rantu bez zachowania odpowiednich proporcji nie zagwarantuje nam stworzenia prostego tortu. Warto wiedzieć, że lekki krem powstały na bazie samej śmietanki nie utrzyma cienkich warstw ciasta, a co dopiero połączenia ich z kolejnymi warstwami masy. Warto zwrócić uwagę, czy nadzienie nie wypływa z tortu, ponieważ może być to oznaką tego, że jest mało stabilne, lekko zważone, a nawet za słabo ubite. Często przyczynę niepowodzeń stanowi także wybór zbyt ciężkiego biszkoptu przy lekkich kremach lub nadmierna ilość dekoracji. Aby uzyskać jak najlepszy efekt, warto odczekać kilka godzin przed tynkowaniem wypieku. W tym czasie tort osiądzie i może zmniejszyć swoją wysokość nawet o 1 cm. Daje to również możliwość poprawienia niedoskonałości w przypadku, w którym krem wydostałby się na zewnątrz ciasta.
Równie istotnym aspektem jest biszkopt użyty do stworzenia tortu. Należy pamiętać, aby nie był zbyt mocno nasączony z uwagi na fakt, iż płyn powoduje zmiękczenie jego struktury. Biszkopt sam w sobie jest bardzo delikatny, a przez zwiększenie wilgotności staje się jeszcze mniej stabilny. Ponadto lekkie, puszyste ciasto może połamać się od nadmiaru płynu, dlatego należy zadbać o odpowiednie dawkowanie podczas nasączania. Równie istotne jest, aby biszkopt nie był zbyt puszysty. Pamiętaj, że kremy szczególnie w artystycznych tortach są dosyć ciężkie. Dodatkowo często zdarza się, że do masy dodawane są różnego rodzaju owoce bądź inne dodatki. Tego typu kremy wymagają upieczenia stabilnego biszkoptu – można go wykonać poprzez dodanie odpowiedniej ilości mąki do ciasta.
Jak składać tort bez rantu?
Nie posiadasz rantu do składania tortu? Nic straconego! Do złożenia wypieku możesz użyć papieru do pieczenia, tworząc z niego prowizoryczny rant. Istotnym elementem będzie również obręcz od okrągłej formy do pieczenia (tortownicy), dzięki której zdecydowanie łatwiej uzyskasz prosty kształt tortu. Warto jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do rantu, papier do pieczenia jest miękki i mało stabilny. Nada się on więc do składania ciast o niższej wysokości, ponieważ w przypadku wyższej konstrukcji może nie utrzymać kremu w ryzach.
W przypadku tortów na zimno istnieje możliwość użycia także plastikowej podkładki na stół. Jest to niewielki koszt, a co najlepsze, można wielokrotnie ją wykorzystywać. Cechuje się większą sztywnością od papieru do pieczenia, przez co zdecydowanie lepiej utrzyma składany tort. Należy jednak pamiętać, że nie wolno piec biszkoptów w rancie zrobionym z podkładki na stół. Do tego celu należy wykorzystywać wyłącznie papier lub profesjonalny rant do pieczenia.
Jeśli nabierzesz trochę wprawy, składanie tortu bez rantu naprawdę okaże się bardzo proste. Większość cukierników pracuje bez dodatkowych elementów, układając kolejne warstwy wypieku jeden na drugim. W tym przypadku ważny jest kształt biszkoptów – muszą być równe i o jednakowej średnicy, a warstwa kremu pomiędzy nimi powinna posiadać jednakową grubość.
Przeczytaj także:
- Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
- Jak otworzyć cukiernię – dofinansowania, biznesplan, wskazówki
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?
- Krem śmietankowy – jak go przygotować?