W profesjonalnym cukiernictwie należy stawiać nie tylko na bogaty smak, ale również na apetyczny wygląd i uzyskanie optymalnej faktury. W przypadku sernika powinno się zachować szczególną uważność – choć ciasto to nierzadko króluje na polskich stołach i nie brakuje go w żadnej cukierni czy kawiarni, nie każdy wie, na co trzeba zwrócić uwagę podczas jego przygotowania, aby prezentowało się idealnie. Jednym z najczęstszych pytań początkujących cukierników jest to, dlaczego sernik pęka. Jest to częsty mankament, który może powstać nawet wówczas, gdy stosowaliśmy się dokładnego przepisu. Jak mu zapobiec?
Dlaczego sernik pęka po upieczeniu?
Sernik to niezwykle popularne ciasto, występujące obecnie w wielu wydaniach. Ze względu na tak dużą popularność nie może go zabraknąć w repertuarze cukiernika. Każdy, kto miał do czynienia z pieczeniem tego ciasta, wie, że jest ono pod wieloma względami problematyczne. Choć przepis wydaje się prosty, niewielu cukierników zdaje sobie sprawę z tego, na co konkretnie należy zwrócić uwagę, aby deser był puszysty i prezentował się apetycznie. Główną przyczyną tego, dlaczego sernik pęka po upieczeniu, jest natomiast temperatura – tego parametru powinniśmy pilnować na każdym etapie przygotowywania ciasta.
Dlaczego sernik pęka? Odpowiedzialna jest nieprawidłowa temperatura składników
Jednym z najczęstszych błędów początkujących cukierników podczas przygotowywania sernika jest wykorzystanie składników o nieodpowiedniej temperaturze. Należy pamiętać, aby koniecznie wyjąć je wcześniej z lodówki i poczekać, aż będą miały temperaturę pokojową. Co więcej, między poszczególnymi składnikami nie powinno być różnic w zakresie tego parametru. Osoby, które dziwią się, dlaczego pęka sernik mimo postępowania zgodnie z przepisem, bardzo często popełniają właśnie ten błąd. Tymczasem powstawaniu nieestetycznych pęknięć może zapobiec wyjęcie składników z lodówki na około godzinę przed rozpoczęciem przygotowań.
Dlaczego pęka sernik? Nieodpowiednia temperatura pieczenia i studzenia
Osoby, które pytają, dlaczego sernik pęka, często nie zdają sobie sprawy z tego, że ciasto to jest bardzo podatne na zmianę temperatur. Dla osiągnięcia najlepszych efektów należy je piec w średniej temperaturze, za to dłużej. Jeśli nadmiernie nagrzejemy piekarnik, powierzchnia ciasta zbyt szybko się wysuszy, co może prowadzić do powstania pęknięć. O temperaturę należy zadbać również po pieczeniu – sernika nie należy bowiem wyjmować z piekarnika od razu po jego wyłączeniu. Lepiej jest zostawić go w środku przy zamkniętych drzwiczkach na 15 minut, potem lekko je uchylić, a dopiero potem wyjąć i studzić na kratce. Dzięki temu unikniemy powstawania pęknięć, a także opadnięcia ciasta.
Wiedza dotycząca tego, dlaczego sernik pęka po upieczeniu, jest dla początkujących cukierników nieoczywista. Sekret idealnego ciasta tkwi nie tylko w doborze składników, ale również w zapewnieniu mu odpowiednich warunków podczas pieczenia i studzenia. Tę i wiele innych wskazówek przekazujemy na organizowanych przez nas szkoleniach, na których mistrzowie cukiernictwa dzielą się swoim wieloletnim doświadczeniem.