Lukier królewski jest szeroko wykorzystywany w dekoracji różnorodnych wypieków, począwszy od niewielkich muffinek, babeczek i ciastek, aż po luksusowe torty zamawiane na wystawne uroczystości. Niestety jak w przypadku praktycznie każdego przepisu, również przy przygotowywaniu lukru można natknąć się na pewne problemy.
Poniżej wyjaśniamy, dlaczego lukier królewski nie zastyga i jakie są możliwe metody rozwiązania tego problemu.
Czym jest lukier królewski?
Lukier królewski to popularny rodzaj polewy, którą wykorzystuje się do dekoracji wypieków. W odróżnieniu od tradycyjnego dodatku odmiana królewska jest dużo wytrzymalsza, jaśniejsza, a przede wszystkim gęstsza. Dzięki temu masa szybciej zastyga, dlatego można przy jej pomocy tworzyć całe wzory czy nawet napisy. Istnieje taka możliwość dzięki specjalnemu dodatkowi w postaci białka jaja.
Białko wykorzystuje się zamiast wody, dlatego też struktura masy jest dużo bardziej zwarta. Natomiast stopniowo dodawany cukier puder zagęszcza mieszankę – na tym etapie trzeba działać bardzo ostrożnie, aby lukier nie stał się zbyt gęsty. W przeciwnym razie trzeba będzie dodać więcej białka, co wydłuży proces przygotowań.
Przyjmuje się, że rzadszy lukier królewski jest idealny do stworzenia półprzezroczystej polewy, natomiast gęstsza zawiesina to idealny produkt do wykonywania nawet najbardziej misternych dekoracji.
Ile schnie lukier królewski?
Czas schnięcia lukru królewskiego zależy od wielu czynników, przy czym największy wpływ ma na ten proces grubość warstwy. Jeśli składnika jest zbyt dużo, to zastyganie z pewnością potrwa nieco dłużej. Ogólnie rzecz biorąc, dobrze wykonany lukier królewski po kilku godzinach powinien już być twardy, a jeśli dekoracje są robione wieczorem, to rano wypiek może zostać bez obaw zapakowany.
Należy jednak pamiętać, że temperatura oraz wilgotność powietrza również mają wpływ na dynamikę tego procesu, dlatego czas może ulec wydłużeniu.
Dlaczego lukier królewski nie zastyga?
Przyczyn problemów związanych z odpowiednim zastyganiem lukru może być wiele. Jednym z najczęściej powtarzanych błędów jest nieumiejętne dostosowanie proporcji składników. Jeśli dodamy za dużo białka lub za mało cukru pudru, lukier będzie zbyt rzadki i nie zastygnie.
W wielu przypadkach jednak lukier zostaje prawidłowo przygotowany, a mimo to proces utwardzania nie przebiega tak, jak powinien. Może być to spowodowane reakcją na wilgoć w powietrzu – gdy w pomieszczeniu jest zbyt wilgotno, zawiesina nie ma szansy zastygnąć.
To, dlaczego lukier królewski nie zastyga może być również spowodowane zbyt szybkim nałożeniem go na wypiek. Należy najpierw upewnić się, że ciasto zdążyło w całości wystygnąć, a dopiero potem rozpocząć dekorowanie.
Jak długo schnie lukier królewski i jakie dekoracje można nim wykonać?
Nawet gdy formuła lukru królewskiego jest bez zarzutu, problem może pojawić się na etapie samego dekorowania. Składnik ten ma specyficzny charakter i trzeba nauczyć się z nim pracować.
Dlatego zapraszamy do udziału w szkoleniu cukierniczym, w ramach którego specjaliści pokazują, jak tworzyć piękne dekoracje z lukru.