Biszkopt stanowi jedną z najpopularniejszych podstaw dla różnorodnych ciast, w tym imponujących tortów. Jego delikatny smak, miękkość oraz puszystość sprawiają, że stanowi doskonałe połączenie z różnorodnymi kremami, owocami, czekoladą oraz jadalnymi ozdobami. Z tego względu sporo osób w pierwszym momencie myśli o pieczeniu biszkoptu, gdy w perspektywie widnieje jakaś szczególna okazja.
Jednak mimo popularności tego rodzaju ciasta jego perfekcyjne przygotowanie dla wielu nadal pozostaje w sferze niepoznanych dotąd tajemnic. Sporo osób spotykają sytuacje, kiedy blat po wyjęciu z piekarnika nie wyrósł, ma zbyt ciemny kolor, zapadł się w środku bądź nie jest tak miękki i puszysty, jak powinien. Dlaczego biszkopt po upieczeniu jest twardy oraz co można zmienić, aby uzyskać idealne ciasto?
Dlaczego biszkopt jest twardy?
Istnieje kilka przyczyn tego, dlaczego biszkopt wychodzi twardy i suchy. Pierwszą z nich to mąka. Najlepiej wykorzystać pszenną, dodając do niej łyżeczkę skrobi do każdych 200 gram składnika. Co więcej, nie można zastosować jej zbyt dużo. W przypadku dodatku kakao należy zmniejszyć ilość użytej mąki o masę tego składnika, ponieważ on również obciąża ciasto. Natomiast w przypadku wykorzystania świeżych owoców trzeba zwiększyć ilość mąki. Bardzo istotny jest fakt, że przed dodaniem jej do składników, należy ją przesiać przez sitko.
Cukier powinien mieć możliwie najdrobniejsze kryształki. Niektórzy zalecają również wykorzystanie cukru w formie pudru, dzięki czemu ten składnik nie obciąży dodatkowo ciasta.
Jajka należy dobierać nie na podstawie ilości a ich masy. Co więcej, ubijanie ich zostawia się na końcu. Tę czynność należy wykonać bardzo starannie, ponieważ niewłaściwe ubicie sprawi, że biszkopt będzie twardy.
Łączenie składników powinno przebiegać delikatnie, bez dodawania nadmiernej siły. Powstałą masę należy przekładać od dołu do góry, a nie poprzez klasyczne mieszanie. W Ten sposób zachowasz pęcherzyki powietrza, a biszkopt będzie puszysty.
Ostatni powód tego, dlaczego biszkopt jest twardy, stanowi zbyt wysoka temperatura pieczenia. Aby ciasto stało się miękkie i puszyste, należy odpowiednio dostosować ten parametr.
Dlaczego biszkopt wyszedł twardy? Szkolenia w Warsaw Academy of Pastry Arts
Chcesz przygotować idealny wypiek, ale za każdym razem coś staje Ci na drodze? W takim razie zachęcamy do skorzystania z bogatej oferty szkoleń w Warsaw Academy of Pastry Arts. Wśród propozycji znajdują się zajęcia ze sporządzania artystycznych tortów, croissantów, bezglutenowych oraz wegańskich deserów, lodów rzemieślniczych, czekoladowych słodkości oraz wielu, wielu innych. W ich trakcie nauczysz się między innymi, dlaczego biszkopt wychodzi twardy i co zrobić, aby zmienić ten stan rzeczy.
Szkolenia prowadzą polscy mistrzowie cukiernictwa, którzy swoje doświadczenie nabywają w cukierniach na całym świecie. Dzięki temu możesz mieć pewność, że zdobędziesz wiedzę od najlepszych. Zapisz się na szkolenia w Warsaw Academy of Pastry Arts i spraw, że Twoje wypieki będą zachwycać.
KALENDRAZ SZKOLEŃ – https://www.wapas.pl/kalendarz/
Przeczytaj także:
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?
- Krem śmietankowy – jak go przygotować?
- Wanilia w cukiernictwie. Krem waniliowy – jak go przygotować i do czego wykorzystać?
- Jak wygląda szkolenie cukiernicze? Czego się spodziewać na szkoleniach w Warsaw Academy of Pastry Arts?