Prowadzenie biznesu gastronomicznego takiego jak cukiernia na pewno jest dochodowe, ale jednocześnie nie należy do najprostszych. Konieczne jest stworzenie cukierni w dobrej lokalizacji, a oprócz tego trzeba dobrze ją wyposażyć i przede wszystkim serwować dla odwiedzających desery, które będą smaczne. Niezależnie od tego, czy ma to być deser w słoiczku, ciasto czy tort – najważniejsze aby klient był zadowolony. Jak prowadzić cukiernie i jakie pomysły na desery warto brać pod uwagę?
Cukiernia – smaczne desery
W większości miast istnieje chociaż jedna cukiernia. Z tego, co można zaobserwować na przestrzeni ostatnich lat, wynika, że najchętniej wybieranym kierunkiem w branży gastronomicznej jako nowy pomysł na biznes jest właśnie branża cukiernicza. Taki pomysł uchodzi za bardzo dobry, natomiast trzeba być przygotowanym na załatwienie wielu spraw na raz – lokalizacja, wyposażenie, doświadczeni cukiernicy i przepyszne desery wymagają wiele starania.
Deser w słoiczku – nowy trend w cukiernictwie
Ostatnie zdarzenia na świecie, a w szczególności czas pandemii, zmusiły wielu przedsiębiorców do wprowadzenia zmian w sposobie oferowania i sprzedaży swoich wyrobów. Konieczność serwowania potraw na zewnątrz lokalu przyczyniła się do rozwoju trendu deserów Take away – do których zaliczają się właśnie desery w słoiczkach.
Wraz z coraz większą popularnością zamykania deserów w słoiczkach pojawiła się potrzeba opracowania nowych receptur i przepisów, które dadzą doskonałą sposobność łączenia wielu smaków i tekstur. Jednocześnie istotnie ważnym elementem (w przypadku takiego deseru), jest wygląd wizualny. W przezroczystym słoiczku widać wszystkie warstwy ciasta. Klient dokładnie widzi wszystkie składniki deseru, poczynając od biszkoptu, warstwy chrupkie, kremy, owoce i inne dodatki.
Desery do gablot cukierniczych i na Słodkie Stoły
Prowadząc cukiernię, niejednokrotnie współpraca obejmuje firmy cateringowe lub domy weselne, dla których przygotowywane są słodkości na specjalne okazje. Desery w słoiczkach to doskonała propozycja zarówno dla osób samodzielnie organizujących przyjęcia okolicznościowe, jak i firm realizujących zamówienia na Słodkie Stoły podczas wydarzeń eventowych i wesel. Jak sama nazwa wskazuje “take away”, daje możliwość zabrania deseru i przemieszczenia się z nim w inne miejsce. Kolorowe desery w efektowny sposób wzbogacają wygląd stołów i witryn z ciastami.
Jaki deser serwować w słoiczku?
Słodkie wypieki najczęściej serwowane są w stylowych salaterkach lub pucharkach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć kreatywny deser, który może być podany w dekoracyjnym słoiku z wieczkiem. Jest to świetny pomysł po pierwsze dlatego, że tego rodzaju desery cieszą oko, a oprócz tego dzięki słoikowi spełniają jeszcze jedną funkcję – można przechowywać na później lub zabrać go ze sobą na piknik, spotkanie lub do pracy.
Przed przystąpieniem do tworzenia deseru, warto posiadać wiedzę, która zagwarantuje nam doskonały efekt końcowy. Umiejętność przygotowania różnego rodzaju kremów, musów i coulis z pewnością jest kluczowa. Jedną z warstw słoiczka może być biszkopt, ciasto kruche lub sable. Zdolność łączenia różnych tekstur i smaków jest elementarna w przygotowaniu idealnego słodkiego poczęstunku.
Biorąc pod uwagę obecne czasy, desery w słoiczku zyskują na popularności zarówno wśród klientów indywidualnych, jak i współpracy B2B.
7 doskonałych receptur na desery w słoiczkach w 1 dzień
Jeśli prowadzisz cukiernię lub firmę cateringową, warto skorzystać z doświadczenia innych i pozyskać sprawdzone i dopracowane w szczegółach receptury i techniki na tworzenie deserów w słoiczkach. Umiejętności te przełożą się błyskawicznie na rozszerzenie oferty i wprowadzenie do menu nowych pozycji, dających możliwość pozyskania nowych klientów, a tym samym zarobku.
Sprawdź jakie szkolenia aktualnie dostępne są w naszej akademii https://www.wapas.pl/kalendarz/
- Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
- Jak otworzyć cukiernię – dofinansowania, biznesplan, wskazówki
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?