Dzień zakochanych jest jednym z tych, w które chcemy jeszcze bardziej podzielić się miłością z naszymi bliskimi i szukamy wielu przeróżnych sposobów, aby móc w odpowiedni, a zarazem najlepszy sposób to zrobić. Jedni decydują się na zarezerwowanie kolacji w ekskluzywnej restauracji, inni ręcznie coś wyszywają, a jeszcze inni wolą przyrządzić elegancki posiłek w domowym zaciszu. My skupimy się na tej trzeciej grupie osób. Romantyczny deser na walentynki jest czymś, co druga osoba bardzo doceni. Zresztą jak to się mówi – przez żołądek do serca.
Jaki deser zrobić na walentynki?
Tradycja obchodzenia święta miłości wcale nie jest niczym nowym, co może zdziwić niemałą ilość osób. Europa Środkowa i Zachodnia celebrowały ten dzień już od czasów średniowiecza. Jednakże, niektórzy nawet początków tego święta dopatrują się już w czasach Cesarstwa Rzymskiego, z tego względu, że to właśnie tam w okolicach połowy lutego wiele młodych osób zaczynało poszukiwania swoich wybranek, poprzez losowanie imion z kamiennej urny. Współcześnie Walentynki obchodzimy trochę w inny sposób, a ślepemu losowi zostawiamy mniej.
Walentynkowe desery wyróżniają się głównie swoim wyglądem i doborem składników. W tym dniu warto odejść od tradycyjnie wyglądających i smakujących słodkości, a lepiej postawić jest na produkty, które kojarzyć się będą z miłością. Aby stworzyć oryginalny, słodki deser na walentynki, warto zaczerpnąć inspiracje z trendów cukierniczych oraz specjalnie realizowanych szkoleń o tematyce walentynkowej.
Romantyczne desery na walentynki kojarzą się z konkretną kolorystyką: róż, czerwień, gdzieniegdzie biel. Nie ma zasady ścisłego trzymania się tej kolorystyki, bardzo dobra jest różnorodność kolorów. Dodatkami, jakie będą najlepiej prezentowały się, będą cukrowe lub czekoladowe serduszka i usta, wiórki czekoladowe i dekoracje cukiernicze w tematyce miłości.
Jaki deser na walentynki?
W zależności od umiejętności i dostępności akcesoriów i specjalnie na tą okazję dedykowanych form do ciast i deserów na Święto Zakochanych, możemy przygotować:
- Tatrę w kształcie serca na kruchym cieście z pysznym kremem na bazie bitej śmietany i truskawkami
- Monoporcję – czyli elegancki deser przeznaczony dla jednej osoby, powstający zazwyczaj w formie silikonowej mającej kształt serca albo róży. Monoporcja składa się zazwyczaj z kilku warstw, ma w sobie biszkopt, mus i np. galaretkę lub warstwę chrupiącą. Całość oblana jest piękną lustrzaną polewą lub pokryta specjalnym zamszem na bazie masła kakowego.
- Tort klasyczny – przygotowany z kilku biszkoptów np. typu Słonecznikowy Dakłas upieczonych w rancie lub tortownicy, przełożony musem śmietankowo-czekoladowym z Coulis truskawkowym, z dodatkiem owoców.
- Tort nowoczesny – wymagający już trochę więcej umiejętności. Podobnie jak w monoporcjach przygotowuje się go w specjalnych walentynkowych formach silikonowych. Co roku firmy takie jak Silikomart i Pavoni proponują nowe niepowtarzalne wzory.
- Lody na patyku w kształcie serca. W specjalnych formach do lodów możesz przygotować nie tylko lody ale również upiec w nich ciastko i oblać potem czekoladą.
- Makaroniki
- Pralinki
Zważając na to, że pomysłów może być wiele, dobrze jest znaleźć słodkości, które naprawdę zrobią wrażenie. Jeśli prowadzisz cukiernię lub pieczesz z pasji dla innych, warto obejrzeć szkolenie on-line z tematyki ciast wręczanych z miłością lub wybrać się na szkolenie stacjonarne, podczas którego nauczysz się nieszablonowego cukiernictwa w nowoczesnym wykonaniu.
Do przygotowania deserów z pewnością pomocne będą następujące produkty: maty do pieczenia, formy silikonowe do monoporcji lub tortów, ranty do ciasta, rękawy do szprycowania kremów i tylki do dekoracji, podkładki pod ciasto. Pamiętaj też o zrobieniu listy niezbędnych składników jakie będziesz potrzebować do swojego deseru: chociażby jak dobrej jakości czekolada, mączka migdałowa, pasta waniliowa.
Decydując się na udział w jednym z naszych jednodniowych szkoleń możesz poznać autorskie przepisy szefa Akademii na 5 monoporcji o smakach jak na przykład:
- malina-pistacja,
- wanilia-truskawka,
- mango-kokos,
- wiśnia-jogurt,
- ananas-liczi.
Gwarantujemy, że te smaki przeniosą wasze kubki smakowe w inny wymiar. Tak samo jest w przypadku przygotowania tortów, w kompozycji ciemna czekolada-czerwona porzeczka-orzech laskowy, a także karmelowa czekolada-gruszka-migdał.
Kolejną propozycją do stworzenia słodkiego deseru na walentynki są pralinki, o smaku cytryna-yuzu lub mango-marakuja. Natomiast ostatnią opcją, wśród proponowanych wypieków są wymagające francuskie makaroniki, za którymi wszyscy szaleją i kojarzą je szczególnie z miłością zwłaszcza o smaku truskawka-pistacja.
Pomysłów, jaki deser na walentynki będzie najlepszy, jest wiele. Dzięki naszym szkoleniom cukierniczym nabędziesz nowych umiejętności, poszerzysz horyzonty o nowości i trendy w nowoczesnym cukiernictwie łączącym tradycje ze współczesnością. Pielęgnuj i rozwijaj miłość nie tylko do innych, ale dbaj przede wszystkim o siebie dając sobie przestrzeń na realizację pięknych marzeń i pasji cukierniczej.
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?