Są takie elementy najpopularniejszych deserów, bez których trudno wyobrazić sobie pewne słodkości. Do tej grupy z pewnością zaliczyć można bitą śmietanę, która stanowi nie tylko doskonałe wykończenie lekkich deserów lodowych i bezowych, ale także doskonale sprawdza się jako praktyczny element dekoracyjny. Aby jednak możliwe było wykonanie takich dekoracji, konieczne jest rozważenie tego, co dodać do bitej śmietany, żeby była sztywna. Po odnalezieniu odpowiedniego produktu stabilizującego używanie bitej śmietany w cukiernictwie stanie się o wiele łatwiejsze.
Co dodać do śmietany, żeby była sztywna i kiedy warto to robić?
ISą różne podejścia do amatorskiego cukiernictwa, jednak w przypadku specjalistów liczy się przede wszystkim profesjonalizm oraz dokładność w przygotowywaniu każdego deseru. Jak więc doskonale widać, nie ma tu miejsca na korzystanie z niesprawdzonych rozwiązań, co do których nie można mieć pewności, że spełnią swoje zadanie odpowiednio. Planując deser z bitą śmietaną, bardzo istotną kwestią jest sam wybór rodzaju śmietany. W zależności od procentowej zawartości tłuszczu, do ubijania najlepiej sięgnąć po śmietanę z zakresu 30-32%, która ładnie napowietrza się. Śmietany 35-36% raczej stosowane są jako smakowe do takich deserów jak Panna Cotta czy ganache. Śmietana powinna być schłodzona, jak również zaleca się schłodzenie samej misy i rózgi miksera. Wszystko to ma wpływ na jakość ubicia śmietany
W kwestii tego, co dodać do śmietany, żeby była sztywna należy postawić przede wszystkim na w pełni sprawdzone rozwiązanie dające oczekiwane rezultaty. To właśnie dzięki nim możliwe będzie stworzenie pięknej dekoracji, doskonale sprawdzającej się w praktycznym cukiernictwie. Jak doskonale wiadomo, w tym zakresie liczy się przede wszystkim wytrzymałość danego deseru. Tylko ona jest w stanie zagwarantować, że wybrana dekoracja przetrwa transport oraz wszystkie niespodziewane turbulencje w tym zakresie. Nic więc dziwnego, że coraz więcej doświadczonych cukierników zaczyna zastanawiać się, co dodać do śmietany, żeby była sztywna. Naturalna sztywność uzyskana przy procesie ubijania może sprawdzać się w przypadku mniej wymagających deserów, które zostaną spożyte bezpośrednio po przygotowaniu. Nie można jednak liczyć na długotrwałe utrzymanie takiego efektu, jeśli chodzi o bardziej skomplikowane dekoracje czy praktyczne wykończenie tortu. W takiej sytuacji należy postawić na sprawdzony efekt, który jest w stanie zapewnić profesjonalny stabilizator do śmietany.
Stabilizator do bitej śmietany – profesjonalna pomoc na wyciągnięcie ręki
Zastanawiając się, co dodać do śmietany, żeby była sztywna, warto za naczelną wytyczną postawić sobie przede wszystkim skuteczność. Źle dobrany produkt nie zapewni oczekiwanego efektu stabilizacji, a może wręcz zepsuć cały efekt. Przy wyborze stabilizatora do śmietany warto więc kierować się przede wszystkim jakością, która jest zdecydowanie najważniejsza w profesjonalnym cukiernictwie. Dopiero później można mówić o innych aspektach, takich jak cena.
Jaki powinien być dobry stabilizator do bitej śmietany?
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na fakt, że przy korzystaniu z wysokiej jakości produktów wcale nie trzeba mierzyć się z problemem zepsucia smaku całego deseru. Na rynku dostępnych jest obecnie wiele praktycznych stabilizatorów do bitej śmietany, które zostały dodatkowo wzbogacone o różnorodne warianty smakowe. Ich użycie dodaje zatem smaku do całego deseru, co z pewnością wpływa na jego korzyść. Uniwersalny stabilizator do śmietany w postaci proszku,
pozwala na szybkie, łatwe i efektywne stabilizowanie, żelowanie oraz słodzenie śmietany. Dobrym przykładem są stabilizatory firmy Dawn .
Inne sposoby stabilizacji śmietany.
Za sprawą wysokiej odporności na temperaturę i właściwościom glazurującym, izomalt z powodzeniem wykorzystywany jest do produkcji przeróżnych dekoracji i wzorów cukierniczych. Dekoracje tworzy się poprzez jego wcześniejsze przetopienie, czyli ugotowanie wraz z wodą w określonej temperaturze (do 167°C). Po delikatnym ostudzeniu można przelać do silikonowych form i gotowe! Tak właśnie powstają między innymi jadalne dekoracje cukiernicze.
Jeszcze inną techniką uzyskania sztywnej i stabilnej śmietany jest połączenie jej z żelatyną i białą czekoladą. W takim przypadku otrzymamy ganache, który z powodzeniem można zastosować w wielu deserach.
Przepis na ganache waniliowy:
4,5g Żelatyny w listkach
475g Śmietanki 35% Debic
6g Ekstraktu waniliowego
100g Białej czekolady Velvet Callebaut
Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 5 minut. Połowę porcji śmietanki podgrzewamy wraz ekstraktem waniliowym, nie doprowadzając do wrzenia. Zalewamy czekoladę, następnie ubijamy blenderem. Żelatynę odsączamy z wody i dodajemy do zbledowanej śmietanki. Dodajemy pozostałą część schłodzonej śmietanki.
Całość ubijamy blenderem. Dla właściwej stabilizacji ganache należy pozostawić na 6 godzin w lodówce.
Przeczytaj także:
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?
- Krem śmietankowy – jak go przygotować?
- Wanilia w cukiernictwie. Krem waniliowy – jak go przygotować i do czego wykorzystać?
- Jak wygląda szkolenie cukiernicze? Czego się spodziewać na szkoleniach w Warsaw Academy of Pastry Arts?