Eklery są pysznym deserem, sprawdzającym się podczas wielu okazji. To doskonale znany i lubiany przysmak powstający z ciasta parzonego, do którego przygotowania musimy podejść z dużym skupieniem oraz zaangażowaniem.
Niejednokrotnie zdarza się, że eklery opadają, co może być wynikiem popełnionych podczas ich przygotowywania błędów. Czego one dotyczą oraz jak ich unikać?
Dlaczego eklery opadają?
Eklery to jeden z najczęściej wybieranych deserów, idealnie nadający się na wiele okazji. Ich subtelny smak, kremowe nadzienie rozpływające się w ustach oraz pyszna polewa sprawiają, że często sięgamy po tę wyjątkową propozycję.
Podczas przygotowywania eklerów z kremem powinniśmy pamiętać o zachowaniu odstępów pomiędzy ciastkami, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto ptysiowe intensywnie rośnie, niejednokrotnie zwiększając swoją objętość.
Co więcej, jednym z najczęstszych powodów opadania eklerów jest otwieranie piekarnika podczas pieczenia. Dlatego warto odczekać przez około 30 minut, czyli czas potrzebny na precyzyjne upieczenie deseru.
Na co jeszcze warto uważać w trakcie przygotowywania eklerków?
Jedną z trudności podczas tworzenia eklerków może okazać się ich pękanie. Zazwyczaj powodem tego jest ustawienie zbyt wysokiej temperatury i intensywności konwekcji. Dlatego powinniśmy uważać, by ciasto na eklerki nie było zbyt mocno wypieczone. Wpływ na złe wypieczenie może mieć również zbyt duża wilgotność w piekarniku.
Jeśli zdecydujemy się na krojenie ciastek w celu nałożenia do środka kremu, powinniśmy wykorzystać do tego dobrej jakości nóż. Dzięki temu nie uszkodzimy delikatnego ciasta, co mogłoby spowodować, że eklerki nieestetycznie się pokruszą. Alternatywą jest wypełnienie ekler kremem za pomocą specjalnych tylek cukierniczych do nadziewania.
Pamiętajmy również o tym, by ciasto nie było zbyt gęste, ponieważ w takim przypadku może nie urosnąć. Jednym z najczęstszych problemów, z jakim możemy się spotkać, jest rozlewanie się ciasta w piekarniku. W rezultacie po upieczeniu deser będzie zbyt płaski, czego wynikiem niewłaściwe zaparzenie mąki bądź zbyt rzadkie ciasto.
Jak nauczyć się przygotowywać eklery?
Na odpowiednie wykonanie eklerków wpływa wiele istotnych czynników. To nie tylko kwestia dobrze wyrobionego i upieczonego ciasta, ale również przyrządzenia odpowiedniego nadzienia.
Aby cały proces przebiegał sprawnie, a deser wyszedł zgodnie z planem, warto skorzystać z naszej oferty szkoleniowej. Wydarzenie odbywa się pod okiem znakomitego specjalisty i mistrza cukiernictwa posiadającego bogatą wiedzę oraz doświadczenie.
Podczas szkolenia można zyskać wiele cennych informacji, dzięki którym przygotowanie eklerów stanie się przyjemnością, a ich smak i wygląd zachwycą nawet największych smakoszy tego niesamowitego deseru. Zapewniamy wszelki potrzebne akcesoria oraz miłą, sprzyjającą przyswajaniu wiedzy atmosferę.
Dlaczego eklerki opadają? Podsumowanie
Przygotowanie eklerów wymaga od nas dbałości o najdrobniejsze detale. W przeciwnym przypadku może dojść do ich opadnięcia, co z kolei obniży wartość estetyczną i smakową tego deseru. Warto unikać takiej sytuacji, jeśli zależy nam, by deser zachował odpowiednią objętość, a więc fantastycznie zaprezentował się na stole.