Cukiernictwo to prawdziwa sztuka, w ramach której można tworzyć dzieła zachwycające nie tylko samym smakiem, ale również wyglądem. Wskazane jest przy tym korzystanie z wielu składników, choć to czekolada w wielu przypadkach stanowi najbardziej uniwersalny wybór.
Jak zrobić pralinki czekoladowe, które będą zachwycać zarówno smakiem, jak i prezencją? Wskazujemy, jak przebiega ogólny proces przygotowania tego typu słodkości, a także jak podejść do niego z precyzją oraz profesjonalizmem.
Jak zrobić praliny i czym one są?
Praliny to wyjątkowy rodzaj słodkości, których głównym składnikiem jest czekolada i ganache. W zależności od zamówienia, a także własnej wizji cukiernika, przyjmują także różne kształty i smaki – decyzja w tym zakresie determinuje również konieczność wyboru określonych składników.
Wiedząc, jak zrobić praliny w prawidłowy sposób, można znacznie rozszerzyć swoją działalność w profesjonalnej branży cukierniczej, przyciągając klientów. Dobrze wykonane słodkości traktowane są jako eleganckie i wykwintne przysmaki, którym trudno się oprzeć. Są popularne praktycznie na całym świecie oraz często kupowane jako prezenty lub podawane na specjalne okazje.
Jak zrobić pralinki czekoladowe? Proces przygotowania słodkości
Wyróżniamy dwa rodzaje pralin: formowane i krojone. O ile formowane praliny nie są niczym zaskakującym, o tyle krojone mogą wzbudzić zdziwienie niektórych osób.
Wiedząc, jak zrobić praliny, można eksperymentować z tworzeniem nowych wariacji na temat tej słodkości. Wszystko zaczyna się jednak od podstaw, czyli samego procesu tworzenia.
Praliny formowane powstają na bazie specjalnych form z polikarbonatu, które nadają korpusom czekoladowym odpowiedni kształt. Praliny krojone, jak sama nazwa wskazuje powstają z masy, którą wcześniej wylewa się, a następni kroi za pomocą specjalnego przyrządu tzw. gitary do krojenia pralin.
Zanim przystąpimy do procesu robienia pralin, warto wcześniej opracować plan i zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne składniki. Możliwości są tutaj praktycznie nieograniczone i w miarę zdobywania większego doświadczenia można wykorzystywać bardziej zaawansowane receptury.
Podstawową umiejętnością jaką powinniśmy posiadać to temperowanie czekolady. Jeśli jej nie posiadasz koniecznie zapoznaj się z 5 Sposobami temperowania czekolady.
Formy do czekolady mogą być różne. W warunkach domowych często używane są formy silikonowe, których nie polecamy do stosowania dla profesjonalnego wykonania praliny. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o formach do czekolady i jak je dobierać przeczytaj porady naszego eksperta Jak wybierać formy do pralin i czekolady
W tym artykule skupimy się na klasycznych pralinach. Sercem praliny jest ganache, innymi słowy nadzienie, które wypełnia korpus czekoladowy. Do przygotowania jego będzie potrzebnych kilka składników. W zależności od wyboru smaku, ganache może być klasyczny, robiony na śmietance lub na innej bazie płynnej np. pulpie owocowej. W ganachu często pojawia się również czekolada – jej wybór często determinuje końcowy smak. Innymi składnikami mogą być zioła, aromaty naturalne, alkohol.
Jeśli chcesz by twoje praliny były kolorowe, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości barwniki specjalnie do czekolady. Najlepsze barwniki do czekolady stworzone są na bazie masła kakaowego. Można nimi wcześniej pomalować formy do czekolady i uzyskać niepowtarzalny efekt kolorowych pralin.
Gdy plan i wszystkie produkty mamy gotowe, warto zadbać o warunki otoczenia. Czekolada nie lubi ani zbyt wysokich, ani zbyt niskich temperatur. Optymalna praca z czekoladą odbywa się w temperaturze 19 – 22 stopni cencjusza.
Profesjonalne szkolenie cukiernicze – jak zrobić pralinki czekoladowe?
Nie da się ukryć, że przygotowanie pralin jest pewnym wyzwaniem. Muszą być nie tylko doskonałe w smaku, ale również świetnie się prezentować. Szlifowanie swojego warsztatu w tym zakresie warto rozpocząć od profesjonalnego szkolenia cukierniczego prowadzonego przez Michała Iwaniuka lub Igora Zaritskiego laureatów i finalistów największego światowego konkursu World Chocolate Masters. Podczas szkolenia przedstawiają oni, jak po mistrzowsku obchodzić się z czekoladą również podczas przygotowywania pralinek.
Sprawdź aktualnie nadchodzące szkolenia KALENDARZ SZKOLEŃ