Czekolada to obiekt zainteresowania nie tylko cukierników, ale także wszystkich wielbicieli słodkości. Nie bez powodu to właśnie czekolada nazywana jest niekwestionowaną królową słodyczy. Może być ona traktowana jako samodzielna przekąska, choć dużo częściej stanowi doskonałą bazę do przygotowywania deserów oraz wypieków. Jest tak szczególnie w przypadku białej czekolady. Z czego jest ta odmiana czekolady i czy warto korzystać z niej w profesjonalnym cukiernictwie?
Z czego jest zrobiona biała czekolada i czym różni się od klasycznej wersji?
Na temat białej czekolady mówi się wiele. Niektórzy są jej zagorzałymi przeciwnikami, twierdząc, że taki twór z prawdziwą czekoladą nie ma absolutnie nic wspólnego. Inni natomiast doceniają różnorodność, jaką obecnie oferuje świat czekoladowych słodkości, wykorzystując białą czekoladę do tworzenia różnorodnych kompozycji. Nie da się ukryć, że mimo licznych kontrowersji, biała czekolada jest niezwykle popularna na całym świecie. Występuje zarówno jako samodzielna przekąska, jak i składnik bardziej skomplikowanych słodkości. Pojawia się więc pytanie, z czego zrobiona jest biała czekolada i w czym tkwi jej sekret?
Najważniejsza różnica pozwalająca odróżnić białą czekoladę od jej klasycznej wersji, to bez wątpienia brak miazgi kakaowej w jej składzie. W przypadku innych czekolad, takich jak czekolada gorzka, mleczna czy deserowa, ten składnik jest obecny, choć w różnych proporcjach. Natomiast biała czekolada nie zawiera jej wcale. Głównym składnikiem jest natomiast masło kakaowe, stanowiące źródło tłuszczu. Zastanawiając się, z czego jest biała czekolada, należy skupić się właśnie na tym składniku, ponieważ to on odgrywa główną rolę. Oprócz tego w składzie białej czekolady znajduje się cukier oraz mleko. W zależności od producenta, ten rodzaj czekolady może również zostać wzbogacony o dodatkowe urozmaicenia smakowe w formie przypraw, takich jak imbir czy cynamon. Choć takie wariacje nie zawsze sprawdzają się w trakcie przygotowywania wypieków, to mogą być dobrym urozmaiceniem, gdy biała czekolada staje się słodką przekąską.
Jak powstaje biała czekolada?
Proces produkcji czekolady ma bardzo duże znaczenie w kontekście jej późniejszego wykorzystania. Na szkoleniach cukierniczych korzystamy jedynie z najwyższej jakości czekolady białej, dbając o to, aby jej właściwości nie zawiodły podczas przygotowywania słodkich deserów, wymyślnych wypieków czy dekoracyjnych polew. Chcąc więc wykorzystywać białą odmianę czekolady w cukiernictwie, warto zwrócić uwagę na to, jak powstaje biała czekolada. Mając to na względzie, można wybierać jedynie godne zaufania produkty.
Jasne jest już, z czego zrobiona jest biała czekolada. Proces produkcji rozpoczyna się od stopniowego rozpuszczania jej głównego składnika, czyli masła kakaowego. W kolejnym etapie dodawane jest sproszkowane mleko, cukier i lecytyna. Przygotowując wyroby czekoladowe możemy wzbogacić ją o dodatki smakowe. W przypadku tabliczek czekolady i batonów, dobrym pomysłem może być także dodanie składników urozmaicających, takich jak suszone owoce, orzechy czy bakalie.
Jak wybrać dobrą białą czekoladę?
Czekolada czekoladzie nierówna, pomimo że może wyglądać tak samo. W profesjonalnym cukiernictwie używa się czekolady w postaci kaletek. Są one łatwe w rozpuszczaniu. Wybierając czekoladę najlepiej zapoznać się z jej dokładnym składem i wartościami odżywczymi. W zależności od zawartości tłuszczu kakaowego, czekolada może mieć różną płynność. Niektórzy producenci tacy jak np. Barry Callebaut oznaczają płynność czekolady za pomocą ilości kropelek na opakowaniu. Najpopularniejsza czekolada ma 3 kropelki, co oznacza że jest średnio płynna i dość uniwersalna. Nadaje się zarówno do ganache i deserów, jak również dekoracji. Jeśli zależy nam na zrobieniu cieniutkich korpusów czekoladowych do pralin, warto sięgnąć po czekoladę o większej płynności. Dobrej jakości czekolada będzie zawierać naturalny aromat waniliowy. Warto też pamiętać o tym, że jeżeli chcesz wiedzieć więcej o dokładnym składzie, możesz poprosić sprzedawcę o dostarczenie specyfikacji.
Przeczytaj także:
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?
- Krem śmietankowy – jak go przygotować?
- Wanilia w cukiernictwie. Krem waniliowy – jak go przygotować i do czego wykorzystać?
- Jak wygląda szkolenie cukiernicze? Czego się spodziewać na szkoleniach w Warsaw Academy of Pastry Arts?