Makaroniki są niezwykle popularnym, a zarazem wyśmienitym deserem, charakteryzującym się cienką, subtelną skorupką oraz przepysznym środkiem. Sklejone są po dwa, a ich przygotowanie wymaga odpowiedniej wiedzy i przygotowania. Brak rzetelnych informacji sprawia, że te kruche ciasteczka często nie wychodzą tak, jak powinny. Dlatego warto zgłębić wiedzę się, w jaki sposób upiec makaroniki.
Makaroniki są wyjątkowo wymagającym wypiekiem, dlatego też przyczyn powstawania pęknięć lub pustych przestrzeni w środku może być bardzo wiele.
Dlaczego makaroniki pękają podczas pieczenia? Możliwe przyczyny
Makaroniki są delikatnymi, niezwykle kruchymi ciasteczkami nadającymi się jako deser na wiele specjalnych okazji. Ich przygotowanie z jednej strony nie jest skomplikowane, lecz z drugiej potrafi przysporzyć szereg nieoczekiwanych problemów.
Przyjrzyjmy się zatem 𝐧𝐚𝐣𝐰𝐚ż𝐧𝐢𝐞𝐣𝐬𝐳ym 𝐜𝐳𝐲𝐧𝐧𝐢𝐤om 𝐣𝐚𝐤𝐢𝐞 𝐦𝐚𝐣𝐚 𝐰𝐩ł𝐲𝐰 𝐧𝐚 𝐨𝐬𝐭𝐚𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐲 𝐰𝐲𝐠𝐥ą𝐝 𝐌𝐚𝐤𝐚𝐫𝐨𝐧𝐢𝐤𝐚
🥮 𝐔𝐛𝐢𝐣𝐚𝐧𝐢𝐞 𝐩𝐢𝐚𝐧𝐲 – wpływ ma tu stopień ubicia, jak również rodzaj białka lub albuminy jaka zostanie zastosowana
🥮 𝐑𝐨𝐝𝐳𝐚𝐣 𝐦ą𝐜𝐳𝐤𝐢 – są bardziej i mniej wilgotne, bardziej i mniej miałkie z różnych rodzajów orzechów
🥮 𝐒𝐮𝐬𝐳𝐞𝐧𝐢𝐞 – przed pieczeniem i po pieczeniu (warunki w jakich jest to robione)
🥮 𝐑𝐨𝐝𝐳𝐚𝐣 𝐩𝐢𝐞𝐤𝐚𝐫𝐧𝐢𝐤𝐚 – to jest jeden z bardzo ważnych czynników ponieważ akurat przy pieczeniu makaroników bardzo ważna jest temperatura, jak i wilgotność w środku. Dlatego też jedni będą piec w wyższej temperaturze, inni w niższej, jedni dłużej, inni krócej, jedni uchylą drzwiczki dla odparowania, inni nie itd.
🥮 𝐖𝐲𝐩𝐢𝐞𝐤𝐚𝐧𝐢𝐞 𝐧𝐚 𝐦𝐚𝐭𝐚𝐜𝐡 𝐥𝐮𝐛 𝐧𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐠𝐚𝐦𝐢𝐧𝐢𝐞 – w Akademii preferujemy profesjonalne maty, choć dobry papier pergaminowy również się sprawdzi
Często pojawiające się pytanie „Czemu moje makaroniki są puste w środku?”
Bardzo często Uczestnicy naszych kursów pytają o przyczynę powstawania pustych makaroników w środku. Podczas wypiekania w makaroniku od spodu tworzy się wnęka.
Po pierwsze należy zaznaczyć, iż 𝐭𝐨 ż𝐞 𝐦𝐚𝐤𝐚𝐫𝐨𝐧𝐢𝐤 𝐰 ś𝐫𝐨𝐝𝐤𝐮 𝐣𝐞𝐬𝐭 𝐭𝐫𝐨𝐜𝐡ę 𝐰𝐤𝐥ę𝐬ł𝐲 𝐢 𝐩𝐮𝐬𝐭𝐲 𝐧𝐢𝐞 𝐣𝐞𝐬𝐭 𝐧𝐢𝐜𝐳𝐲𝐦 𝐳ł𝐲𝐦. Celowo środek makaronika ugniata się delikatnie palcem do środka, po to żeby zrobić więcej przestrzeni na wypełnienie ganachem.
Jeśli zależy nam, by nasze makaroniki zawsze wyróżniały się wyjątkowym smakiem oraz wyglądem, możemy zapisać się na specjalne szkolenie, na którym dowiemy się, w jaki sposób je przygotowywać. To inwestycja na całe życie.
Dlaczego warto zapisać się na szkolenie o makaronikach?
Decyzja o wyborze profesjonalnego kursu cukierniczego związanego z przygotowywaniem makaroników niesie za sobą szereg korzyści. Dzięki temu możemy dowiedzieć się, w jaki sposób przygotować ciasteczka, aby idealnie wyrosły oraz nabrały odpowiedniego kształtu i chrupkości.
Co więcej, na kursie dowiemy się, jak perfekcyjne komponować różne rodzaje kremów i ganache zarówno do klasycznych makaroników, jak również makaroników wytrawnych.
Gdzie zapisać się na szkolenie? Profesjonalna Akademia
Decyzja o zapisaniu się na kurs związany z przygotowywaniem makaroników niesie za sobą szereg korzyści. W naszej Akademii proponujemy wyjątkowe szkolenia, podczas których można czerpać wiedzę od profesjonalistów. Wszystkie kursy prowadzone są przez wybitnych specjalistów, co przekłada się na jakość przekazywanych informacji.
Dokładamy wszelkich starań, by organizowane przez nas szkolenia spełniały oczekiwania najbardziej wymagających uczestników. Dlatego do każdego wydarzenia podchodzimy z należytą uwagą i zaangażowaniem.
Dodatkowo w razie pojawienia się dodatkowych pytań lub niejasności warto się z nami skonsultować w celu uzyskania szczegółowych odpowiedzi. Przekażemy wszelkie potrzebne informacje, co pozwoli na podjęcie optymalnej decyzji.