Od kilku lat możemy zaobserwować wzrost zainteresowania wypiekami cukierniczymi, które nie zawierają w swoim składzie sacharozy (białego cukru prostego). Społeczeństwo ma coraz większą świadomość konsekwencji zdrowotnych, jakie niesie ze sobą zbyt duża ilość spożywanego cukru. Rezygnacja bądź częściowe wyeliminowanie cukru prostego ze swojego planu żywieniowego nie musi wiązać się z całkowitym odrzuceniem wszelkich słodkich wypieków. Obecnie na rynku dostępne jest wiele zamienników cukru prostego, stanowiących zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywę. Jednym z nich jest izomalt cukierniczy.
Co to jest izomalt cukierniczy?
Izomalt cukierniczy to środek słodzący, który wykorzystuje się w cukiernictwie głównie do tworzenia dekoracji na ciasta, torty, desery i inne tego typu słodkości. Jego budowa opiera się na dwóch rodzajach węglowodanu – glukozie i mannitolu. Powstaje w procesie przekształcenia sacharozy, który wynika z działania odpowiednich enzymów, a następnie poddawany jest uwodornieniu. Poza branżą cukierniczą znajduje zastosowanie również w branży farmaceutycznej czy kosmetycznej. Cechuje się niską kalorycznością. Badania wykazują, że w porównaniu do cukru prostego – jest prawie dwukrotnie mniej kaloryczny.
Izomalt – zalety
Izomalt, w przeciwieństwie do niektórych niskokalorycznych substancji słodzących, daje poczucie czystego, słodkiego posmaku. Jest prawie o połowę mniej słodki, co ma przełożenie na jego niski indeks glikemiczny. Stanowi świetną alternatywę dla cukrzyków. Osoby borykające się z tą chorobą mogą z powodzeniem sięgać po wyroby cukiernicze, które w swoim składzie mają właśnie ten środek słodzący. Niezaprzeczalną zaletą, w kontekście jego zastosowań w branży cukierniczej, jest wysoka odporność na temperaturę. Większość z nas doświadczyła konieczności rozbijania zlepionych brył cukierków czy kuleczek ozdobnych do tortów i ciast. W przypadku izolmaltu taka sytuacja jest mało prawdopodobna.
Izomalt – jak używać?
Izomalt może być wykorzystywany w branży cukierniczej na wiele sposobów. Sprawdzi się doskonale jako składnik pieczywa cukierniczego, wyrobów ciastkarskich czy deserach o obniżonej wartości energetycznej. Dzięki swoim właściwościom glazurującym, znajduje zastosowanie również jako substancja słodząca do dżemów, konfitur czy galaretek. Substancje słodzące, które nie występują naturalnie w przyrodzie, często utożsamiane są z produktami szkodliwymi i niebezpiecznymi dla organizmu. Izomalt jest jednak środkiem w pełni bezpiecznym, posiadającym m.in. status GRAS (nadawany substancjom przebadanym pod kątem bezpieczeństwa dla człowieka).
Izomalt – dekoracje deserów
Za sprawą wysokiej odporności na temperaturę i właściwościom glazurującym, izomalt z powodzeniem wykorzystywany jest do produkcji przeróżnych dekoracji i wzorów cukierniczych. Dekoracje tworzy się poprzez jego wcześniejsze przetopienie, czyli ugotowanie wraz z wodą w określonej temperaturze (do 167°C). Po delikatnym ostudzeniu można przelać do silikonowych form i gotowe! Tak właśnie powstają między innymi jadalne dekoracje cukiernicze.
Przeczytaj także:
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?
- Krem śmietankowy – jak go przygotować?
- Wanilia w cukiernictwie. Krem waniliowy – jak go przygotować i do czego wykorzystać?
- Jak wygląda szkolenie cukiernicze? Czego się spodziewać na szkoleniach w Warsaw Academy of Pastry Arts?