Makaroniki francuskie – jak perfekcyjnie je przygotować?

Makaroniki to słodycze, które podbiły serca wielu osób. Te słodkości cieszą się ogromną popularnością i coraz częściej można je odnaleźć w różnych cukierniach. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykonać je samodzielnie w domu. Warto również poznać, jaka jest historia tych wypieków, a także jakie są ich rodzaje i odmiany. We wpisie dowiesz się również, jakie podstawowe składniki są niezbędne do wykonania tych wypieków.

Makaroniki ‒ tradycja

Makaroniki kojarzą się z Francją, a tak dokładniej z Paryżem, gdzie odnaleźć je można w niemal każdej cukierni. Migdałowe ciasteczka zachwycają smakiem, kolorami i swoją prostotą, a wśród smakoszy trudno odnaleźć osobę, która za nimi nie przepada. Uznaje się, że makaroniki przybyły do Francji wraz z włoską księżniczką Katarzyną Medycejską na początku XVI w. Początkowo w Italii przygotowywano je z pszenicy, a nie migdałów. Wtedy wyglądały jednak zupełnie inaczej i wykonywano je odmienną metodą. Receptury rozprzestrzeniły się szybko po różnych częściach Francji, gdzie tworzono różne odmiany. Ciasteczko miało płaski kształt i tylko jedną warstwę. We Włoszech każdy region może pochwalić się również własną recepturą, a tradycyjne przepisy często przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Skąd więc wzięła się popularna obecnie wersja makaroników? Warto tutaj zaznaczyć, że to często kwestia sporna, a autorstwo przypisuje się wielu twórcom. Początki wytwarzania słodkości sięgają XIX wieku w Paryżu, a pionierem dzisiejszej wersji słodyczy jest Pierre Hermé – najsłynniejszy francuski cukiernik. To on wprowadził nowe smaki nadzienia i nadał makaronikom różne kolory, przez co stały się niezwykle popularne, a obecnie zdobią wystawy niejednej cukierni. Są nie tylko pożądane, ale także na stałe zadomowiły się w kulturze popularnej, stając się synonimem doskonałego deseru.

Makaroniki – sposób przygotowania

Do tworzenia makaroników wykorzystuje się dwie wersje bezy – francuską i włoską. Ich wykonanie jest różne, stąd warto zdecydować się na jedną konkretną metodę. Beza francuska wydaje się często dużo łatwiejsza, polega na tradycyjnym ubiciu białek, a następnie wymieszanie ich z migdałami i cukrem pudrem. W przypadku bezy włoskiej najpierw należy rozpocząć od przygotowania syropu cukrowego, który wlewamy powoli do misy, w której znajdują się ubijane białka, co spowoduje powstanie gładkiej i błyszczącej piany. Na podstawie tych dwóch metod można stworzyć wyśmienite ciasteczka, a dobór dodatków oraz kremu zależy tylko od naszej wyobraźni oraz smaku.

Przygotowanie makaroników nie należy do najłatwiejszych, często jeden drobny błąd sprawia, że ciasteczka nie smakują i wyglądają tak jak byśmy chcieli. Nie oznacza to jednak, że nie możesz samemu spróbować upiec tych wyjątkowych wypieków. Jeżeli nie należysz do osób wprawionych w cukiernictwie, warto pomyśleć o wzięciu udziału w szkoleniu prowadzonym przez doświadczonych trenerów.

W naszej ofercie znajdują się szkolenia zarówno stacjonarne, jak i on-line z wypieku makaroników francuskich. Biorąc praktyczny udział w szkoleniu z pewnością poradzisz sobie z wykonaniem bardziej skomplikowanych przepisów. Nowością są makaroniki w wersji wytrawnej, polecane szczególnie restauratorom szukających nowych pomysłów na oryginalne desery w karcie.

Szkolenie to ogromna dawka wiedzy, podparta wiedzą i praktyką ze strony prowadzących trenerów Warsaw Academy of Pastry Arts.

Przeczytaj także:


Strona Główna Wiedza Cukiernicza Makaroniki francuskie – jak perfekcyjnie je przygotować?