Placek Maślano- Marcepanowy Na Delikatnym Cieście Drożdżowym
Puszysty, mięciutki placek drożdżowy z marcepanem – Jak zrobić ciasto drożdżowe, czyli przepis na proste ciasto drożdżowe
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 850 g mąki pszennej, typ 550
- 50g drożdży
- 100g cukru
- 500g mleka 3,2%
- 90g masła
- 7g soli
- Wanilia, cytryna
Składniki na nadzienie marcepanowe:
- 300g marcepanu LUBECA
- 300g masła
- 300g pomady lub miodu
Ponadto:
Płatki migdałowe, cukier kryształ
Przepis na blachę 60 x 40
Przygotowanie ciasta:
Zagnieść ciasto drożdżowe ( mikser: 2 min na wolnych obrotach/ 10 min na szybkich obrotach, temperatura ciasta: ok. 22/24 st. C )
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45min w temperaturze pokojowej; następnie zagnieść i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Rozwałkować ciasto drożdżowe na wielkość blachy i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
Przygotowanie nadzienia:
W celu wykonania nadzienia wymieszać surową masę marcepanową, masło i pomadę/lub miód na gładką masę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe posmarować mlekiem, punktowo rozmieścić szprycując do wewnątrz nadzienie marcepanowe i posypać płatkami migdałowymi z cukrem kryształowym.
Jak długo piec ciasto drożdżowe
Ciasto z reguły pieczemy w temperaturze ok. 200 st. C ok. 25 min. wszytko zależy oczywiście od piekarnika jaki mamy do dyspozycji, dlatego zawsze warto sprawdzić stopień wypieczenia przed wyjęciem z piekarnika.
W przygotowaniu przepisu na naszych szkoleniach cukierniczych będzie Wam mentorował:
Igor Zaritskiy
Utalentowany, kreatywny, pracowity i przede wszystkim doświadczony cukiernik!
Mówi o sobie:
„Cukiernictwo jest moją pasją. Ostatnie 10 lat poświęciłem na podnoszenie kwalifikacji i zdobywanie nowych umiejętności cukierniczych, w wyniku czego trzykrotnie stanąłem na podium w kilku znanych światowych konkursach. Moja ciężka praca i pasja zawsze stanowiły ogromne zaangażowanie, dając mi uznawanie i lojalność klientów”
Przeczytaj także:
- Zawód cukiernik – czyli jak zostać cukiernikiem?
- Ciasto parzone (na ptysie) – porady dla początkujących
- Prażynka do tortu – jak zrobić tort z chrupiącą warstwą?
- Co to są monoporcje i jak je zrobić?
- Jak nasze szkolenia pomogą Ci rozwinąć karierę cukierniczą?
- Krem śmietankowy – jak go przygotować?
- Wanilia w cukiernictwie. Krem waniliowy – jak go przygotować i do czego wykorzystać?
- Jak wygląda szkolenie cukiernicze? Czego się spodziewać na szkoleniach w Warsaw Academy of Pastry Arts?