Jajka są składnikiem niezbędnym podczas przygotowywania wielu różnych ciast i deserów. Jednak nie zawsze wykorzystuje się je w całości. Często używa się wyłącznie białek. Ma to miejsce np. podczas przygotowywania bezy pavlovej czy francuskich makaroników. Zatem, co zrobić z żółtek, aby się nie zmarnowały? Odpowiedź na to pytanie można znaleźć w dalszej części niniejszego artykułu.

Do czego wykorzystać żółtka na słodko?

Żółtka stanowią bogate źródło cennych składników odżywczych i doskonałą bazę rozmaitych dań oraz deserów. Dodają potrawom wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji. Zawierają różnorodne witaminy, m.in. te z grupy A, D, E i K, dlatego warto uwzględnić je w menu. Można użyć ich do przygotowania:

  • kremu budyniowego z żółtek – to jeden z najpopularniejszych dodatków do różnych deserów. Jego aksamitna konsystencja i pyszny, słodki smak sprawiają, że doskonale sprawdza się do nadziewania pączków i eklerków oraz wypełniania ciast. Aby go przygotować, należy sięgnąć po żółtka, cukier, mleko i skrobię kukurydzianą.
  • Lodów – lody na bazie żółtek zachwycają kremową konsystencją i bogatym smakiem. Zdecydowanie różnią się od tych dostępnych w sklepach, które zawierają wiele dodatków chemicznych. Wspaniale smakują solo, a także z różnymi dodatkami, np. czekoladą, świeżymi owocami czy orzechami.
  • Kogel-mogel – ten tradycyjny deser pochodzący z kuchni wschodnioeuropejskiej wielu osobom kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Aby go przygotować, nie trzeba sięgać po żadne wyszukane składniki. Wystarczą żółtka jaj i cukier. Można dodać do niego np. nieco wanilii czy kandyzowanej skórki pomarańczy.
  • Lemon curd – ten orzeźwiający krem doskonale sprawdza się jako dodatek do tortów i wielu innych deserów. Jego przygotowanie jest proste i szybkie. Bazuje on na żółtkach, soku z cytryny, cukrze i maśle.

Żółtka można wykorzystać także do przygotowania kremu do tiramisu, kremu Russell, ajerkoniaku, czekoladowego pot de crème czy kremu pâtissière. Aby nauczyć się tworzyć różne pyszne desery z żółtkami, warto wybrać się na szkolenia cukiernicze.

Widać więc wyraźnie, że żółtka mają mnóstwo zastosowań i nawet jeżeli zdarzy się, że przygotujemy ich za dużo, zawsze można użyć ich do stworzenia pysznego deseru i nie tylko.

Jeżeli jednak aktualnie nie mamy zamiaru wykorzystywać żółtek, ale nie chcemy, żeby się zmarnowały, możemy je zamrozić. Aby pozostały płynne po rozmrożeniu, należy dodać do nich niewielką ilość soli lub cukru. Następnie wystarczy wymieszać składniki i umieścić w zamrażarce w szczelnym pojemniku lub woreczku.

W celu zapoznania się z innymi cennymi poradami warto wziąć udział w naszych szkoleniach, gdzie przekazujemy informacje o podstawach cukiernictwa. Aby zapisać się na takie szkolenie, należy nawiązać z nami kontakt mailowo lub telefonicznie. Podczas rozmowy omówimy wszystkie szczegóły i przedstawimy terminarz spotkań szkoleniowych. Serdecznie zapraszamy wszystkie zainteresowane osoby.